Universiteit van Amsterdam

Leiderschap in Nederland verandert voordurend

Minisymposium Leiderschap

woensdag 23 maart, 13.30 - 16.30 uur

UvA-historicus Sjoerd Keulen schreef, samen met Ronald Kroeze van de Vrije Universiteit Amsterdam, het boek De Leiderschapscarrousel. Ter gelegenheid van de boekpresentatie vindt het mini-symposium Historisch Leiderschap plaats.

Keulen en Kroeze stellen dat de invulling van Nederlands leiderschap voortdurend is veranderd. Het varieerde van sterke man en bescheiden paternalist tot haastige manager en dienende moralist. Omdat het verleden leiderschap, management en organisaties blijvend beïnvloedt, wijzen de auteurs op de noodzakelijkheid van historisch besef. De leiderschapscarrousel is mede gebaseerd op gesprekken met onder meer ex-CEO Shell Jeroen van der Veer, oud-president-directeur Philips Wisse Dekker, oud-minister Annemarie Jorritsma en oud-premier Ruud Lubbers. Met hen spraken Keulen en Kroeze over hoe je goed leiderschap vormgeeft, welk verhaal daarbij hoort en hoe leiders de geschiedenis in hopen te gaan. Bovendien kijken in het boek Cees van der Hoeven (CEO Ahold van 1993-2003) en Rijkman Groenink (CEO ABN AMRO van 2000-2007) voor het eerst openlijk terug op hun successen en hun gedwongen vertrek.

Symposium
Tijdens het symposium vindt er onder meer een discussie plaats tussen Annemarie Jorritsma, Koos van der Steenhoven en Jeroen van der Veer over leiderschap.


Locatie: De Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72 in Amsterdam. Aanmelden voor het mini-symposium en de boekpresentatie via Uitgeverij Boom: rsvp@uitgeverijboom.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen.