Politie Groningen

Donderdag 24 maart 2011

Provincie Groningen, 24-03-2011

Duo aangehouden voor diefstal van elektriciteitskabels

VEENDAM De politie heeft woensdagnacht twee mannen uit Veendam (22 en 24 jaar) aangehouden voor diefstal. Het duo wordt ervan verdacht dat zij vanaf een bouwterrein op de rotonde N33 / N34 bij Gieten elektriciteitskabels hebben weggenomen. Een alerte politieman zag de 22-jarige Veendammer een auto met aanhangwagen besturen. Op de Dr. Bosstraat in Veendam liet de bestuurder zijn bijrijder uitstappen. Hierop besloot de agent de automobilist te controleren. Hij zag tijdens de controle dat de man vuile handen had. Daarnaast constateerde hij dat onder het dekzeil van de aanhangwagen een grote hoeveelheid elektriciteitskabel lag. De verdachte wilde in eerste instantie niets zeggen over de herkomst van de kabels. Al snel bekende hij dat de kabels in Gieten waren gestolen. Hij had dit gedaan samen met de 24-jarige Veendammer. Ook deze verdachte werd later in zijn woning aangehouden. Beide verdachten werden in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord. De aanhangwagen met inhoud werd in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Rijden onder invloed

VEENDAM De politie heeft woensdagmiddag op het Boven Oosterdiep in Veendam een 28-jarige man uit Wildervank aangehouden voor rijden onder invloed. Een politieagent zag de Wildervanker op zijn bromscooter rijden terwijl hij zijn helm niet droeg. Tijdens de controle rook de agent een alcohollucht bij de bestuurder. Een blaastest wees uit dat hij vermoedelijk te veel had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Ook bleek dat de 28-jarige geen rijbewijs heeft. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Man gewond bij bedrijfsongeval

LAUWERSOOG Een 37-jarige man uit Dokkum is woensdagavond in de haven van Lauwersoog gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De Fries was bezig met werkzaamheden op een aangemeerde vissersboot. Het slachtoffer werd hierbij geraakt door een blok en/of katrol. Het blok kwam hard tegen het voorhoofd van de 37-jarige. Het slachtoffer liep een forse wond aan zijn voorhoofd op. Hij werd door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie ingelicht over het ongeval.

Vrouw ziet bromfietser over het hoofd

TOLBERT Een 47-jarige automobiliste uit Enumatil heeft woensdagavond een aanrijding veroorzaakt in Tolbert. Zij reed richting de Auwemalaan toen ze op de Oldebertweg een oprit opreed. De bromfiets kwam uit tegengestelde richting en zij reed de 18-jarige bestuurder uit Leek aan. De jongen was duizelig, had last van zijn hoofd en had een bebloede elleboog. Hij is ter plekke onderzocht door
ambulanceverpleegkundigen, maar hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Politie controleert snelheid bromfietsers

GRONINGEN / APPINGEDAM De politie heeft woensdag zowel in Groningen als in Appingedam bromfietscontroles gehouden. In Appingedam werden 7 tweewielers gecontroleerd. De politie deelde 9 bekeuringen uit vanwege een te hoge constructiesnelheid, het niet in orde hebben van de papieren en technische gebreken. Ook werden in Groningen diverse controles gehouden. Drie bromfietsers kregen een bekeuring, omdat ze te hard reden.

De controles vinden gelijktijdig plaats met de landelijke voorlichtingscampagne 30-50 over de gevaren van te hard rijden binnen de bebouwde kom. Veel mensen rijden onbewust een beetje te hard op 30- en 50 kilometerwegen. Zij lijken niet te weten dat 10 of 15 kilometer per uur te hard rijden al grote risicos geeft voor vooral kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers. Uit de meeste recente ongevallencijfers van de provincie Groningen over 2009 blijkt dat brommerrijders bij 8,4% van alle slachtofferongevallen waren betrokken.

Jongemannen aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN De politie heeft woensdagmorgen op het hoofdstation in Groningen twee jongemannen (18 en 20 jaar) uit die plaats aangehouden. Een man (gegevens niet bekend) zag dat een van de twee jongemannen iemand bij het perron duwde en zei daar iets van. Het duo richtte zich vervolgens op de man. Agenten van de spoorwegpolitie zagen het en konden het tweetal aanhouden. Ze zijn ingesloten voor verhoor. Het slachtoffer heeft bij de spoorwegpolitie een verklaring afgelegd.

Stadjer beledigt agenten

GRONINGEN De politie heeft woensdagmorgen in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen een

42-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De fietsende Stadjer beledigde surveillerende politieagenten nadat zij hem hadden aangesproken voor het rijden door het rode verkeerslicht. Toen hij zijn scheldwoorden bleef herhalen, werd hij aangehouden. Hierbij pakte de

42-jarige man een agent bij zijn jas. Agenten wisten hem met gepast geweld te overmeesteren. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij gehoord over de belediging. Hij mocht hierna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Bestuurder zwaar onder invloed

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht op de Emingaheerd in Groningen een 48-jarige alcomobilist aangehouden. Agenten zagen dat de bestuurder uit Groningen vreemd rijgedrag vertoonde en besloten hem langs de kant van de weg te zetten. Omdat de bestuurder niet meer op zijn benen kon staan vermoedde agenten dat de automobilist te diep in het glaasje had gekeken. Een blaastest op straat lukte niet. Op het politiebureau bleek dat de man maar liefst 2,4 promille alcohol in zijn bloed had. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Omdat het niet vertrouwd was om de Stadjer te laten gaan werd hij ter ontnuchtering ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcomobilist maakt brokken

WINSUM - De politie heeft woensdagnacht een 47-jarige automobiliste uit Winsum aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder op de Provincialeweg met zijn auto tegen een boom was aangereden. De bestuurder was er daarna lopend vandoor gegaan. Agenten troffen de bestuurder in zijn woning in Winsum aan. Hij bleek onder invloed van alcohol en erkende even daarvoor met zijn auto tegen een auto was gereden. Een blaastest wees uit dat hij inderdaad teveel had gedronken. De ademanalysetest leverde een alcoholpromillage op van 1,2. Met een rijverbod mocht hij na verhoor het politiebureau verlaten. Bij de aanrijding raakte haar auto zwaar beschadigd. Zijn rijbewijs werd ingenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN - De politie heeft donderdagmorgen een 22-jarige man uit Eelderwolde aangehouden voor mishandeling. De politie trof naar aanleiding van een melding in de Poelestraat een 21-jarige man uit Groningen aan. Uit eerste onderzoek bleek dat de 22-jarige verdachte de Stadjer om nog onduidelijke reden meerdere malen in zijn gezicht had geslagen. De geweldpleger moest mee naar het politiebureau. Hij mocht na verhoor weer gaan. Het slachtoffer hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. Hij doet aangifte van de mishandeling. De politie stelt een onderzoek in.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde woensdag 23 maart op diverse plaatsen het verkeer.

§ Lauwersoog, Strandweg: aantal geregistreerde voertuigen: 100, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 128 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

§ Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1823, aantal overtredingen: 122, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.