Plastic eiland in oceaan fata morgana

Persbericht van Vereniging Van Milieuprofessionals

"Ergens op de Stille Oceaan, tussen San Francisco en Hawaï, drijft een serie vreemde objecten. Het is een soort archipel, tien jaar geleden ontdekt, die minstens zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal samen. Het gaat om een kolossale drijvende hoeveelheid plastic. Afvalplastic om precies te zijn."

Google 'Plastic eiland', en men treft vele van dergelijke verontrustende berichten aan. Niets van waar, betoogt wetenschapper Hans van Weenen in het zo juist verschenen maart-nummer van Tijdschrift Milieu, het vakblad van de Vereniging van Milieuprofessionals. Geen geruststellend nieuws, want de werkelijkheid is volgens Van Weenen erger. De verspreiding van plastic afvaldeeltjes is wereldwijd en neemt alsmaar toe, ook in de Noordzee. De plasticverontreiniging is dun verspreid en uiterst moeilijk om op zee op te ruimen. Van Weenen heeft zich onder meer als bijzonder hoogleraar duurzame productontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam vele jaren verdiept in de plasticproblematiek.

Oorzaak van de plasticverontreiniging van de oceanen is de enorme productie en consumptie van plastic: op wereldschaal ca. 250 miljoen ton per jaar. Dat afval degradeert vervolgens tot fragmenten en deeltjes, die door stromingen en stormen wereldwijd worden verspreid. Bij vele soorten dieren leidt al dit plastic tot verstikking, verstrikking en verstopping. Maar daar blijft het niet bij. In monsters is in enkele gevallen al meer plastics dan plankton aangetroffen.

Als er niet snel iets verandert stevenen we volgens Van Weenen af op een groot mondiaal en bijna onoplosbaar milieuprobleem. Beleid om hier iets aan te doen is er niet of nauwelijks. Lichtpuntje is dat het onderwerp in het jaarboek 2011 van het United Nations Environment Programme (UNEP) nadrukkelijk wordt geagendeerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.vvm.info
Bijlage:
* milieu 2011 nr2_plastic eilandpdf




Razende Robot Reporter