Gemeente Leudal


Nieuws

Weidevogels in de gemeente Leudal en excursie weidevogelgebied

De Gemeente Leudal is een "groene" gemeente en hecht bijzonder veel waarde aan een leefbaar en rustig buitengebied, met een variatie in flora en fauna. In dat buitengebied vormt het in standhouden van de populatie weidevogels een van de aandachtspunten van deze gemeente.

Binnen het grondgebied van de gemeente Leudal zijn een aantal weidevogelbeschermers vanaf 2001 onder de vlag van het stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) actief met het beschermen van weidevogels.

Om de instandhouding van deze weidevogelpopulatie en de bescherming daarvan een extra stimulans te geven heeft de gemeente Leudal in overleg met de leden van de weidevogelbeschermingsgroep Leudal een 3-tal gebieden aangewezen als potentieel leefgebied van weidevogels in Leudal. De drie gebieden betreffen ruwweg:


1. Haler: de onmiddellijke omgeving van de Isidoorstraat;
2. Baexem-Grathem: het gebied tussen de Rijksweg en de Grathemerweg, meer speciaal de omgeving van de Hunselerdijk;
3. Heythuysen:het gebied Heide en Hollander, meer speciaal de omgeving van de Vissensteert en het gebied op den Birkenbosch.

In onderstaand PDF bestand zijn deze gebieden aangegeven.

Samenwerking

In samenspraak en in nauw overleg met de grondeigenaren en pachters worden akkerlanden en weilanden in het vroege voorjaar onderzocht op de aanwezigheid van nesten van weidevogels. Voorkomende weidevogels in Leudal zijn onder andere de kievit, de grutto, de wulp en de scholekster. Na het vinden van nesten van weidevogels worden deze gemarkeerd en vervolgens vindt overleg met de agrariër/grondeigenaar plaats hoe deze nesten kunnen worden gespaard en beschermd bij de diverse soorten van bewerking van akkerland en weiland gedurende het broedseizoen van de weidevogels. In deze gebieden wordt aan agrariërs en grondeigenaren, die in samenwerking met de
weidevogelbeschermingsgroep Leudal meewerken aan weidevogelbescherming, per beheerd en beschermd nest onder bepaalde voorwaarden een vergoeding toegekend.

Op deze manier zijn de weidevogelbeschermers in Leudal samen met de agrariërs en grondeigenaren er in geslaagd de weidevogelpopulatie in Leudal in stand te houden en zelfs te doen toenemen.

De weidevogelbeschermingsgroep Leudal werkt binnen deze 3 gebieden reeds intensief samen met diverse grondeigenaren en agrariërs. Agrariërs en grondeigenaren, welke grond in eigendom hebben en/of bewerken binnen één van de genoemde beschermingsgebieden en nog niet samenwerken met de weidevogelbeschermingsgroep Leudal kunnen zich aanmelden bij onderstaande personen.

Daarnaast kunnen belangstellenden, die interesse tonen in weidevogelbescherming en willen meewerken aan het in standhouden van de weidevogelpopulatie binnen het grondgebied van de gemeente Leudal zich eveneens melden bij onderstaande personen.


* Kees van der Ham (gebied 1, Haler) tel. 0475.453349
* Tjomme Meijer (gebied 2, Grathem) tel. 0475-451484
* Bert Goossens (gebied 3, Heythuysen) tel. 0475-494086

Excursie weidevogelgebied te Haler

De weidevogelgroep Leudal is van plan om op 24 april en 8 mei a.s. met ondersteuning van de gemeente Leudal, een excursie te organiseren in het weidevogelgebied te Haler.
We laten U kennis maken met o.a. de grutto, wulp, kievit, veldleeuwerik, gele kwikstaart etc.

De excursie start om 09.30 bij de kerk te Haler en zal eindigen om ca. 12.00 uur.

Kleedt U naar weersomstandigheden en neem een verrekijker mee.

Deelname tot ca. 20 personen per keer.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf opgeven is gewenst. Dit kan op telefoonnummer: 0475 - 45 33 49.

* Kaarten weidevogelbeschermingsgebieden.pdf (2,24 MB)

Zie het origineel