VU medisch centrum

Bouw nieuwe entreehal polikliniek start in september

23 maart 2011

Licht en overzicht. Dat zijn de sleutelwoorden in de verbouwing van de entreehal van de polikliniek. Ook de VUmc brightsites komen in het hypermoderne ontwerp terug. De verbouwing start na de zomer en is in het voorjaar van 2012 klaar.

Artist Impression: D/Dock "De entreehal van de poli is nu een onoverzichtelijk geheel. Dat komt onder andere doordat er veel verschillende zichtlijnen en afwerkingen zijn. Daardoor kunnen patiënten en bezoekers zich moeilijk oriënteren in de hal. Dat is een van de knelpunten waar we een oplossing voor willen." Aan het woord is Josianne Mol, projectleider ontwerp en realisatie, bij projectbureau huisvesting verantwoordelijk voor de verbouwing. "Ook is de hal nu donker en is er geen restaurant voor bezoekers." Het ontwerp maakt met deze tekortkomingen korte metten. Mol: "Er komt een centrale doorgang langs de balie naar de liften. We scheiden heel duidelijk de zogenoemde verkeersgebieden van de overige gebieden zoals een restaurant en een nieuw te bouwen informatiecentrum voor patiënten."

Brightsites
Het wordt een verschil van dag en nacht met de huidige hal. Mol: "De bruine plafonds worden vervangen door een wit plafond en ook de vloer wordt licht. De voor bezoekers belangrijke onderdelen krijgen een duidelijke kleur." Ook komen er drie zogenoemde bright-site elementen zoals die ook al in het dagchirurgisch centrum en de alzheimerpoli zijn geplaatst. Een daarvan wordt ruim negen meter hoog en bedekt de achterkant van de liftschacht. Verder worden ook hier weer natuurlijke materialen zoals hout en steen toegepast.
"Dit alles past in het brightsite concept van VUmc: een warme omgeving waar patiënten en bezoekers zich prettig voelen", meent Mol. De verbouwing van de entreehal verloopt in fases. De bouw begint in september. Vanaf november komt er een tijdelijke balie. In maart 2012 moet de hal worden opgeleverd.

Edith Krab
bron: Tracer