Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam





wetenschapsagenda

maart 2011


24/3

Oratie

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar Klinische Epidemiologie, in het bijzonder de evidence-based medicine, houdt prof. dr. R.J.P.M. Scholten zijn oratie getiteld 'Hoe sterk is het eenzame bewijs'.
Evidence-based medicine (EBM) is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen voor individuele patiënten. Met evidence bedoelen we resultaten afkomstig van wetenschappelijk onderzoek. Die kunnen gezien worden als bewijsmateriaal ter ondersteuning van een beslissing over bijvoorbeeld het toepassen van een medische behandeling of het uitvoeren van een diagnostische test. Een beetje bewijs is echter doorgaans niet genoeg en genoeg bewijs blijkt al te vaak nog steeds maar een beetje te zijn. In zijn rede gaat Scholten uitgebreid in op deze grilligheden van het wetenschappelijke bewijs.
Tijd: 16.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc ven den Broek,
020 566 2929