Ingezonden persbericht


Persbericht

1 maart 2011

Kunstraffinaderij XL, de eerste kunstbeurs in Nijmegen

Kunstraffinaderij XL is de eerste echte kunstbeurs in Nijmegen. Het laatste weekend van maart wordt de voormalige drukpershal van de Gelderlander drie dagen lang omgetoverd tot een beursvloer waar galeries, beeldende kunstenaars, artiesten en andere creatieven exposeren, optreden en workshops geven. Kunstraffinaderij XL biedt een gevarieerd programma waar iedereen met belangstelling voor of nieuwsgierigheid naar kunst zich kan laten inspireren.

Bedrijfsleven
Vrijdag 25 maart, de openingsdag staat volledig in het teken van het bedrijfsleven. Om 12.00 uur start Kunstraffinaderij XL met een eXtra Small-editie van de succesvolle reeks Mixed Zone. Dit keer is het een lunchbijeenkomst waar het bedrijfsleven en de creatieve sector elkaar ontmoeten en brainstormen over samenwerkingsmogelijkheden. Wethouder van Cultuur, Henk Beerten opent Kunstraffinaderij XL. Vervolgens zal hij zijn visie geven op het belang van kunst en cultuur voor het Nijmeegse bedrijfsleven. Toonaangevende spelers in de plaatselijke culturele en economische sector volgen met korte spreekbeurten over hetzelfde onderwerp maar vanuit hun perspectief. Tijdens de lunch krijgen de deelnemers aan MixedZone XS de gelegenheid om te pitchen en hun ideeën over een samenwerking tussen kunstenaars en ondernemerschap te ventileren. Na de lunch gaat de beursvloer open, worden er workshops aangeboden en vinden er op het podium uiteenlopende performances plaats.

Ontwikkelbedrijf Waalfront ziet in Kunstraffinaderij XL de ideale gelegenheid om voor het grote publiek van start te gaan met dit grote stadsontwikkelingsproject. Met een speciale openingsact zal wethouder van Stedelijke Ontwikkeling, mevrouw Hannie Kunst het nieuwe logo presenteren en de aftrap voor deze nieuwe stedelijke locatie doen.

De openingsdag wordt afgesloten met een avondprogramma van Mixed Zones XS. Onder het genot van tapas en luxe hapjes krijgen deelnemers de gelegenheid om te luisteren naar interessante sprekers, te pitchen, kennis te maken en te brainstormen over samenwerkingsmogelijkheden. Kortom een herhaling van het eerste gedeelte van de dag.

Publiek
Zaterdag 26 en zondag 27 maart staan de deuren open voor alle publiek. Het weekendprogramma wordt ingevuld met de exposities, podiumperformances en workshops van kunstenaars en artiesten. In de programmering zijn ook leuke activiteiten opgenomen voor de kleinsten onder ons. Kunstenaars, artiesten en culturele organisaties kunnen zich nog tot 1 maart opgeven voor de beurs.

Voor Nijmegenaren die nieuwsgierig zijn naar het markante "Gelderlandergebouw" bij de Hezelpoort is Kunstraffinaderij XL de ideale gelegenheid om eens een kijkje binnen te nemen. Het is de laatste kans om het bij daglicht te bekijken, want na Kunstraffinaderij XL en voor de sloop is het gebouw alleen nog tijdens dancefeesten te bezoeken.




Ingezonden persbericht