Gemeente Haaren


Zaterdag 26 maart 2011: 5e landelijke compostdag



Inwoners van de gemeente Haaren kunnen op zaterdag 26 maart gratis compost ophalen (vrijdagmiddag 25 maart specifiek in Helvoirt) . Met deze actie bedankt de gemeente Haaren en Van Iersel Compost uit Biezenmortel de inwoners voor hun inspanning om organisch afval gescheiden aan te leveren. Van Iersel Compost verwerkt groenafval tot compost en inwoners krijgen hun ingezamelde groenafval nu dus terug in de vorm van compost!

Sinds jaar en dag bieden burgers groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden aan. Voor veel burgers is dat de gewoonste zaak van de wereld. Composteerbedrijven en gemeenten willen hun inwoners echter bedanken voor de inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. De compost is niet in zakken verkrijgbaar, dus burgers dienen zelf een schep en een aanhanger of zakken mee te nemen. Inwoners worden aangeraden er op tijd bij te zijn, want op = op.

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Kijk voor meer informatie op www.van-iersel.eu.

Goed voor milieu én portemonnee!

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost zorgt tevens voor aanvulling van organische stof in de bodem en voorkomt hiermee uitputting en erosie. Compost helpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde, composteren is simpelweg een betere optie dan het verbranden van groenafval. Ook belangrijk, composteren is goedkoper dan verbranden.