Ingezonden persbericht



---



Persbericht Toneelgroep Maastricht

Maastricht, 25 februari 2011

Toneelgroep Maastricht speelt Klara's affaires

Op zaterdag 26 maart 2011 speelt Toneelgroep Maastricht de Nederlandse première van Klara's affaires (Klara's Verhältnisse, 2000) van Dea Loher, een regie van Hans Trentelman. De voorstelling is gedurende vijf weken te zien in het eigen theater van Toneelgroep Maastricht, het Derlon Theater. Klara's affaires is een tragikomische trip tussen droom en realiteit, tussen hoogdravende wensen en de banale werkelijkheid.

Klara, een jonge schrijfster van handleidingen voor huishoudelijke apparaten, wil zich bevrijden uit haar kleurloze, onbevredigende bestaan. Ze forceert haar ontslag door in een gebruiksaanwijzing voor strijkijzers vrouwen op te roepen iedere vorm van huishoudelijk werk te staken. Haar zus, welgesteld en in alles haar tegenpool, veroordeelt haar onverantwoordelijke gedrag maar leidt zelf een leven van frustraties en onderdrukte verlangens. En ze is niet de enige. In haar zoektocht naar een zinvol leven belandt Klara in een reeks ontmoetingen en affaires waarin ze zowel de beperkingen als de dubbele moraal van haar omgeving leert kennen.

De enscenering van Hans Trentelman balanceert tussen een absurde relatiekomedie en een sociaal drama. Samen componist en muzikant Mateusz Kwiatkowski zoekt hij in de voorstelling de interactie op tussen taal en live muziek. Hans Trentelman regisseerde vorig seizoen Tom Lanoye's Diplodocus Deks en als acteur was hij bij Toneelgroep Maastricht te zien in Vijand van het volk en Gevallen van alledaagse waanzin.

Dea Loher (1964) is één van de meest gewaardeerde Duitse toneelschrijvers van dit moment. Haar werk wordt wereldwijd opgevoerd is vele malen bekroond. De thema's van Loher concentreren zich voornamelijk op sociaal-economische ongelijkheid en de droom van een vervuld leven. Klara's affaires is door Hans Trentelman vertaald en wordt nu voor het eerst in Nederland opgevoerd.

tekst Dea Loher
regie / vertaling Hans Trentelman
spel Mieneke Bakker, Isaäk Hofland, Marieke de Kleine, Hans van Leipsig en Judith Pol soek/muziek Mateusz Kwiatkowski
decor- en kostuumontwerp Theo Tienhooven
lichtontwerp Roland de Jong
dramaturgie Ludo Costongs

speelperiode 2011:

wo 23 maart t/m vr 25 maart try-outs

za 26 maart première

wo 30 maart t/m zo 3 april

wo 6 april t/m zo 10 april
wo 13 april t/m zo 17 april
wo 20 april t/m zo 24 april

aanvang 20.30 uur, op zondag 14.30 uur.

Derlon Theater, Plein 1992 nr. 15, Maastricht
entreekaarten: 043- 3503050 / www.toneelgroepmaastricht.nl