Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Gouda, dinsdag 15 maart 2011

Festival in het teken van nieuw toneelrepertoire voor jongeren Startsein landelijk project voor jong acteer- en schrijftalent

Op 26 en 27 maart aanstaande vindt in Gouda het festival 'De wereld is ondertiteld' plaats, waar ensembles van verschillende jeugdtheaterscholen vijftien nieuwe toneelteksten voor jongeren vanaf 14 jaar presenteren. Het festival is het startsein van het meerjarige project NV Verse Bekken, dat nieuw toneelrepertoire voor jongeren en het talent van jonge acteurs en schrijvers wil ontwikkelen, waarvan uiteindelijk een ad hoc Nationaal Jongeren Theater Gezelschap gevormd wordt. Dit project, geïnitieerd door het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, in het kader van het programma 'Het beste van twee werelden'.

'De wereld is ondertiteld'
Tijdens het festival op zaterdag 26 en zondag 27 maart presenteren ensembles van jeugdtheaterscholen uit Amsterdam, Gorinchem, Gouda, Groningen en Zwolle verschillende toneelteksten uit 'De wereld is ondertiteld' in de vorm van geënsceneerde lezingen, proeves en voorstellingen. Gijsje Kooter schreef dit caleidoscopisch veelluik over jongeren anno nu in opdracht van Kunstfactor en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Daarnaast vindt met vier schrijvers (in samenwerking met Uitgeverij Theaterboek) een gesprek plaats over toneelschrijven voor jongeren, waarbij het eerste tekstboek van 'De wereld is ondertiteld' wordt uitgereikt. Ook is er een feestelijk optreden van Lucky Fonz & de Felle Kleuren. (www.nvversebekken.nl)

Nieuwe Voorraad Verse Bekken
Door het verstrekken van schrijf- en vertaalopdrachten, wil NV Verse Bekken de komende jaren de ontwikkeling van Nederlands toneelrepertoire voor jongeren bevorderen. De nieuwe teksten moeten uitdagend zijn en jongeren in het hele land weten te prikkelen en interesseren in theater. Daarnaast wil NV Verse Bekken het talent van jongeren die actief zijn in toneel en schrijven verder ontplooien, voordat zij een kunstvakopleiding starten. Hiervoor worden o.a. een Summer School (vanaf augustus 2011) en een langlopende cursus toneelschrijven (vanaf eind 2011) georganiseerd. Uiteindelijk wordt in 2013 een Nationaal Jongeren Theater Gezelschap gevormd: een wisselend ensemble bestaande uit jonge toptalenten, dat tijdens een theatertour in Nederland het nieuw ontwikkelde toneelrepertoire gaat spelen.

Fonds voor Cultuurparticipatie
Met het programma 'Het beste van twee werelden' wil het Fonds voor Cultuurparticipatie professionele culturele organisaties stimuleren nieuwe wegen te verkennen op het gebied van participatie en educatie. Doel van het programma is de samenwerking tussen professionele en amateurkunstenaars duurzaam te verbeteren. De samenwerking tussen jongeren, amateurs, liefhebbers en professionele kunstenaars is van belang voor de hele cultuursector. Het leidt tot wederzijdse inspiratie en artistieke ontwikkeling, en draagt bij aan de ontwikkeling van jong talent. (www.cultuurparticipatie.nl)

================




Ingezonden persbericht