Gemeente Halderberge


Kap van drie waardevolle eiken in de Lollestraat in Oudenbosch

De gemeente Halderberge heeft alsnog een vergunning verleend voor het kappen van drie waardevolle eiken in de Lollestraat in Oudenbosch. In mei 2010 weigerde het college een kapvergunning voor de beeldbepalende groep eiken die moesten wijken voor de aanleg van parkeerplaatsen bij het nieuwe appartementencomplex `Oak Park'.

Reden dat nu toch een vergunning voor het kappen is verleend, is dat bij vordering van de bouw zichtbaar wordt dat de boomkruinen tot vlakbij de noordgevel van het appartementencomplex groeien. Dit was op basis van de bouwtekeningen nauwelijks in te schatten. De ervaring leert dat bewoners vaak overlast ervaren in een dergelijke situatie.

Het college heeft daarom besloten alsnog een vergunning voor het kappen te verlenen, onder voorwaarde dat er herplant plaatsvindt. Herplant kan op korte termijn niet de waarde van de drie eiken compenseren, maar kan op langere termijn wel het groene beeld van de Lollestraat herstellen. De herplantplicht is gebaseerd op het groenplan dat door de projectontwikkelaar is opgesteld. Dit plan voorziet in de aanplant van een markante, forse zomereik als blikvanger aan de zijde van de Lollestraat en de aanplant van drie esdoorns op het terrein van Oak Park. Rondom het gebouw worden diverse hagen, blokhagen en sierbeplanting aangeplant.