Ministerie van Defensie

Haarlem: patrouilleren en ondervragen

28 maart 2011, 16.40 uur

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is voor de kust van Libië ingezet in de operatie Unified Protector. Tijdens deze missie gaat het schip het wapenembargo tegen het Noord-Afrikaanse land handhaven en inlichtingen vergaren over de situatie op zee.

De commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee 1 Wilbert van Gemeren, legt uit wat dit voor taken met zich meebrengt: "We gaan veel waarnemen en vragen. Elk schip dat zich vreemd gedraagt of niet de informatie geeft waarom we vragen, wordt gerapporteerd. Hierop zal in de hiërarchische lijn besloten worden of het boarding team een kijkje moet gaan nemen."

Van Gemeren geeft aan goed voorbereid te zijn op deze taak. "We hebben met het verband al intensief geoefend en een goede structuur opgebouwd waarin we een grote hoeveelheid aan informatie kunnen verwerken. De eigen verdedigingsmiddelen zijn op orde."

Mijnen jagen

Op de vraag of het marineschip tijdens Unified Protector nog gebruik gaat maken van haar mijnenjachtcapaciteiten, antwoordt de commandant met een volmondig ja. "De mijnenjacht is tijdens het opwerktraject uitvoerig beoefend en er is veel kennis en ervaring binnen onze alliantie. De Supreme Allied Commander Europe heeft specifiek opgedragen om ook deze capaciteit op te nemen in de missie."

De Haarlem doorloopt de komende 3 maanden een patrouillecyclus waarin specifieke gebieden voor de kust van Libië (buiten territoriale wateren) worden gecontroleerd. In die cyclus wordt ook een havenprogramma opgenomen.