Gemeente Achtkarspelen


Tjeerd van der Zwan voorgedragen als burgemeester Heerenveen

De gemeenteraad van Heerenveen heeft Tjeerd van der Zwan voorgedragen als burgemeester van Heerenveen. Hij volgt Peter de Jonge op, die na zeventien jaar zijn functie neerlegt. Naar verwachting zal benoeming medio mei plaatsvinden.

Tjeerd van der Zwan is `uiterst blij' met de voordracht: `Heerenveen is één van de belangrijkste gemeenten van het noorden, bijvoorbeeld daar waar het gaat om werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Daarnaast is de gemeente de onbetwiste sportstad van Noord-Nederland. Het is geweldig mooi om van zo'n gemeente burgemeester te mogen zijn!

Maar naast die blijdschap is er ook een zeker gevoel van weemoed. Omdat mijn dagen als burgemeester van Achtkarspelen, na vier hele fijne en vruchtbare jaren, zijn geteld. Het voelt een beetje als de voetballer die met heel veel plezier in de Topklasse bij de Harkemase Boys speelt en plotseling de mogelijkheid krijgt van een transfer naar SC Heerenveen.'

Tjeerd van der Zwan is sinds mei 2007 is burgemeester van Achtkarspelen. Verder is hij voorzitter van de Vereniging Friese Gemeenten, van het Districtscollege Brandweer NO Fryslân, van het Veiligheidsoverleg NO Fryslân en lid van het College voor Arbeidszaken van de VNG. Hij is lid van de PvdA.
In 1998 werd hij wethouder van Lelystad, met de portefeuilles Ruimtelijke Ontwikkeling, Stadsontwikkeling, Economische zaken, Grondbedrijf, Onderwijs en Cultuur, Grote Steden Beleid en Stadsbeheer. Van 2002 tot 2007 was hij locoburgemeester, waarbij hij de burgemeester enkele maanden verving wegens ziekte.

Van der Zwan is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij studeerde geschiedenis en Nederlands in Leeuwarden. Vervolgens volgde hij de studie geschiedenis aan de RUG in Groningen. Na zijn studie was Van der Zwan werkzaam bij verschillende organisaties; onder andere als stafmedewerker van het Landelijk Bureau Racismebestrijding (Utrecht), directeur bij de Regionale Transfer Organisatie (Lelystad), bedrijfsadviseur en sectorhoofd bij Arbeidsvoorziening Amsterdam en docent geschiedenis en Nederlands aan de SG De Geldersman (Lelystad).

De vertrouwenscommissie omschrijft hem als een bekwaam, ervaren en daadkrachtige bestuurder.