Ingezonden persbericht


Persbericht
Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Henk van 't Land vertrekt als voorzitter Overlegorgaan Drentsche Aa

Afgelopen zaterdag tijdens de Dag van de Drentsche Aa, heeft Henk van 't Land afscheid genomen als voorzitter van het Overlegorgaan Drentsche Aa, het bestuurlijke platform van het Nationaal Park en Nationaal Landschap Drentsche Aa. Van 't Land was voorzitter van dit platform vanaf de installatie in 2002, toen het Nationaal Park Drentsche Aa werd ingesteld. In de acht jaar daarna is er veel bereikt. Onder regie van het Overlegorgaan is voor bijna 30 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd aan projecten op het gebied van natuur en landschap, recreatie, landbouw, water, wonen en leefbaarheid.

Van 't Land, in het dagelijks leven dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest, kijkt tevreden terug op wat er onder zijn voorzitterschap tot stand is gebracht. Het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa heeft zich in korte tijd tot een 'sterk merk' ontwikkeld. Tot de meest zichtbare resultaten behoort de aanleg van enkele aantrekkelijke, landschappelijk goed ingepaste parkeerplaatsen, onder meer bij Tynaarlo en Oudemolen. Andere successen zijn het inschakelen van ondernemers in het gebied als ambassadeurs van hun omgeving ('Drentsche Aa gastheren en gastvrouwen'), de toenemende samenwerking tussen recreatiebedrijven onderling en de samenwerking tussen verschillende sectoren. Een voorbeeld van dat laatste is de rol van boeren in het landschapsonderhoud op grondgebied van Staatsbosbeheer.

De eer van de successen gunt van 't Land de gebiedspartners: "Zij zijn degenen die resultaat boeken door samen te werken en kansen te benutten. Vertegenwoordigers van verschillende belangen weten elkaar te vinden. En zo hoort het ook." In het Overlegorgaan zijn alle belangrijke partijen en belangen in het gebied vertegenwoordigd: de overheden (gemeenten Aa en Hunze, Assen, Haren en Tynaarlo, waterschap Hunze en Aa's en provincie Drenthe), de landbouw, de natuurbescherming, de recreatiesector, het Waterbedrijf Groningen en de dorpen. Van 't Lands rol bestond er naar eigen zeggen vooral uit "de groeiende samenwerking te faciliteren door een goede verstandhouding te scheppen". Als voorzitter van het Overlegorgaan wordt Van 't Land opgevolgd door Hendrik Oosterveld, oud-regiodirecteur Noord van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV).

Dag van de Drentsche Aa geslaagd
De betrokkenheid van mensen uit het gebied bij de Drentsche Aa is groot. Dat bleek ook weer tijdens de Dag van de Drentsche Aa afgelopen zaterdag in Grolloo. Zo'n 600 mensen bezochten een bruisende en informatieve dag met korte wandel-, fiets- en doe-excursies, een groene informatiemarkt (door alle partners die in het Drentsche Aa-gebied aan het werk zijn), streekproducten, kinderactiviteiten en livemuziek.

Achtergrondinformatie:


· Het Nationaal Landschap Drentsche Aa beslaat vrijwel het gehele stroomgebied van de Drentsche Aa (circa 34.000 hectare).
· De daarbinnen gelegen 'centrale driehoek' Glimmen-Assen-Gieten is tevens Nationaal Park.
· Het Nationaal Park is ingesteld in 2002; in 2006 volgde de benoeming tot Nationaal Landschap. Het Overlegorgaan is het bestuurlijke platform voor beide.
· www.drentscheaa.nl