Hogeschool van Utrecht


25 maart 2011

Spreken we dezelfde taal? Evidence-based logopedie en de communicatie tussen onderzoek, onderwijs en praktijk

HU Lector dr. Ellen Gerrits spreekt Openbare Les uit

Lector dr. Ellen Gerrits spreekt op donderdag 31 maart 2011 haar Openbare Les getiteld 'Spreken we dezelfde taal?'uit ter gelegenheid van haar officiële installatie als lector Logopedie aan Hogeschool Utrecht. Het lectoraat richt zich op de professionalisering van het vakgebied. De logopedie beschikt over veel expertise, maar heeft behoefte aan meer onderbouwing door wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. In het onderzoek ligt de focus op interventie bij kinderen met taalproblemen, de grootste doelgroep van de logopedist. Nieuwe kennis versterkt het onderwijs en de praktijk, en geeft het beroep ook bewijsmateriaal om beleidsmakers te ondersteunen bij hun beslissingen over bijvoorbeeld het speciaal onderwijs. Beleid op speciaal onderwijs inconsequent
Taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen komen relatief vaak voor. 7% van alle kinderen heeft een taalstoornis. Dr. Ellen Gerrits: 'Taalstoornissen zijn veel minder bekend dan bijvoorbeeld ADHD, dat bij 5% van de kinderen voorkomt. Ook autimse is bekender, terwijl dat bij 0,4% van de kinderen voorkomt. Problemen in de spraak- en taalverwerving hebben ernstige gevolgen voor het kind en zijn omgeving. Een taalachterstand leidt vaak tot een leerachterstand. Daarom heeft de regering hier veel aandacht voor. Het beleid is echter niet consequent: aan de ene kant wordt geïnvesteerd in taalstimulering, aan de andere kant wordt er bezuinigd op het speciaal onderwijs, waar deze kinderen met een ernstige taalstoornis zitten. Met onderzoek kunnen we onze adviezen aan de politiek beter onderbouwen.'

Het Lectoraat Logopedie is onderdeel van het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening aan de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht. De benoeming van de lector is mogelijk gemaakt door de hogeschool in samenwerking met de Koninklijke Auris Groep. Voorafgaand aan de Openbare Les vindt een Symposium met dezelfde titel: 'Spreken we dezelfde taal?' plaats.

Dr. Ellen Gerrits is spraak-taalpatholoog en logopedist, gespecialiseerd in kindertaalstoornissen. Ze was voorheen als senior klinisch onderzoeker verbonden aan het audiologisch centrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Daarnaast was ze manager bij Adelante Audiologie en Communicatie in Hoensbroek. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich op de taalverwerving van slechthorende en dove kinderen en kinderen met een taalstoornis of dyslexie.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over het Kenniscentrum
Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht houdt zich bezig met innovaties in de gezondheidszorg die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen. Het Kenniscentrum ontwikkelt innovatieve oplossingen voor (huidige en toekomstige) problemen in de gezondheidszorg op het gebied van ouderen- en familiezorg, bewegen en gezondheid, logopedie, en zorg en technologie.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.