Gemeente Harlingen


gedaan op het harlinger strand

Grote archeologische vondst gedaan op het Harlinger strand

Tijdens het opspuiten van het strand in Harlingen is een aantal historische munten gevonden. De munten hebben een hoog historische waarde en komen waarschijnlijk van het eiland Griend dat in 1287 verzwolgen is door de zee tijdens de Sint Luciavloed. Vanaf zaterdag wordt een deel van het strand afgesloten voor archeologisch onderzoek. Archeologen gaan dan op zoek naar meer historische munten en andere voorwerpen.

De afgelopen weken is er op grote schaal zand gewonnen om het Harlinger strand klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Dit zand wordt traditiegetrouw gewonnen uit de Blauwe Slenk. Deze keer gebeurde dit in de buurt van Griend. De gevonden voorwerpen duiden vooral op de Middeleeuwse bewoning.

Zo zijn er enkele zilveren munten gevonden, zoals een leeuwengroot van Jan III, geslagen in Brabant en een zogenoemde penning uit de tijd van de Hollandse graaf Floris V (1256-1266). Tot nu toe is er één gouden munt aangetroffen, een goudgulden van Rudolf van Diepholt (1431-1455). Deze zeldzame munt werd in Utrecht geslagen. Ook bevinden zich diverse scherven van Middeleeuwse potten en schalen tussen het opgespoten zand.

Onduidelijk is nog of het materiaal allemaal van Griend afkomstig is, of dat er ook zaken bij zijn die afkomstig zijn uit scheepswrakken.

Door het strand gedeeltelijk af te sluiten, wordt getracht te voorkomen dat de bevolking op zoek gaat naar munten en andere voorwerpen. Het is dan ook per direct verboden op het strand te graven. Dit verbod blijft tot nader orde gelden.
Iedereen die interesse heeft in de reeds gevonden historische munten kan vanaf vrijdag terecht in gemeentelijk museum Het Hannemahuis.

Foto: Joachim de Ruijter


---