Politie Hollands Midden

Help de politie autoinbraken in Zuidplas te stoppen

Zuidplas, 31-03-2011 o Na een periode van twee weken waarin er geen enkele autoinbraak heeft plaatsgevonden in de gemeente Zuidplas, is er vorige week drie keer in een auto ingebroken en deze week vijf keer.

Vijf inbraken vonden plaats in Nieuwerkerk aan den IJssel, verder waren er autoinbraken in Moerkapelle, Zevenhuizen en Moordrecht. De buit betrof met name navigatiesystemen, maar ook een autoradio en een kentekenplaat werden meegenomen. De politie heeft het vermoeden dat het hier gaat om zogenoemd mobiel banditisme, dieven van buiten de stad die de snelweg afgaan, snel hun slag slaan en vervolgens met de buit weer wegrijden.

Alerte buurtbewoners Bij een inbraak in de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 maart aan de Vijverzicht in Nieuwerkerk aan den IJssel werden de daders gezien en achtervolgd door alerte buurtbewoners. Ze kregen de autoinbrekers helaas niet te pakken, maar mogelijk hebben ze hiermee meer autoinbraken voorkomen.

Verdachte situatie? Bel de politie! Om de autoinbraken te stoppen houdt de politie de komende tijd extra toezicht in de wijken, maar heeft zij ook de hulp van de inwoners van Zuidplas nodig. Let u op verdachte situatie zoals:

Gluren in een rij auto's Autoinbrekers gluren vaak in verschillende auto's op zoek naar een achtergelaten tas, telefoon of navigatiesysteem.

Op de uitkijk staan Autoinbrekers werken vaak samen. Een van de dieven staat bijvoorbeeld op de uitkijk, terwijl een andere dief wacht op een seintje. Ze houden daarbij vaak contact via mobiele telefoons.

Een paar keer terugkomen Een autoinbreker is op zoek naar het juiste moment om toe te slaan. Om de omgeving en de situatie goed in zich op te nemen, komt de verdachte vaak een aantal keer terug.

Lang rond een auto hangen Voordat een autoinbreker toeslaat is hij vaak lang te zien in de buurt van de auto. Soms wordt er vooraf zelfs uitgebreid tegenaan gehangen of geleund.

Ziet u dit soort situaties, noteer signalementen en kentekens en bel altijd de politie via 1-1-2. De politie kan dan snel ter plaatse zijn waardoor de kans groter is dat de autoinbrekers gepakt worden. Wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u een melding maken via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Alle informatie is welkom én nodig zodat de politie daders kan opsporen en oppakken.

Geef dieven geen kans Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat u altijd uw auto op slot doet en nooit waardevolle spullen in uw auto achterlaat. Geen navigatiesysteem, maar ook geen boodschappen of kleding, want dit trekt namelijk de aandacht van dieven. Al zijn de spullen niet veel waard, alleen al een ingeslagen ruit is vervelend en kost geld.