Hoefnet

Nieuws

Juryleden mennen positief over bijscholing dressuur

31-03-2011

Na Oirschot twee weken geleden stond op woensdagavond 30 maart de tweede bijscholing op het programma voor alle juryleden mennen. Ruim 45 Allround juryleden van de klasse 1 tot en met 4 en juryleden mennen dressuur waren aanwezig op het prachtige complex van Sunrise Stables in Assen. Na afloop waren de reacties zeer positief.

Internationaal dressuurjurylid Wim Ernes en internationaal O-jurylid mennen Peter Bonhof
behandelden op duidelijke wijze de gangen van het paard. Rudolf Pestman liet met zijn enkelspan de gangen met de verruimingen zien. Er was ruim aandacht voor het diagonaal achterwaarts gaan. Tom Engbers presenteerde zijn tweespan waarbij de verschillen tussen beide paarden en de beoordeling werden besproken.
Na de pauze kwam Robert Roel van den Bos met een tweespan Friezen in de baan. Tweespanrijder Alfons Engbers presenteerde voor deze gelegenheid een enkelspan waarbij er vooral aandacht was voor de lengtebuiging en het verschil in gangen linksom en rechtsom.

Er werden tien juryleden per aanspanning gevraagd om plaats te nemen op de korte zijde om actief mee te beoordelen en te punten met cijferbordjes.
Er werd actief gediscussieerd om de verschillen in de beoordeling en de benadering te bespreken en duidelijk te maken. Peter Bonhof gaf aan dat het altijd belangrijk is dat wat je vandaag ziet, morgen helemaal anders kan zijn. Je moet altijd beoordelen wat je nu ziet en niet wat je van een aanspanning weet.

Jurylid Afke Wever was zeer te spreken over de bijscholing: "Het was in een woord fantastisch! Er waren natuurlijk goede paarden aanwezig wat bijdroeg aan het slagen van deze bijscholing. Helaas zien we meestal maar een paar van dit soort paarden in de ring. De manier waarop de bijscholing door Wim Ernes en Peter Bonhof werd gepresenteerd was zeer bijzonder en leerzaam."

Sunrise Stables is op 28 en 29 mei gastheer van de klasse 4 Menwedstrijd Assen, waarbij de top van Nederland aan de start komt.

Robert Roel van den Bos hier aan het werk tijdens de Menwedstrijd Assen 2009 Robert Roel van den Bos hier aan het werk tijdens de Menwedstrijd Assen 2009 (foto: Rinaldo de Craen)