Ingezonden persbericht


Persbericht

31 maart 2011

Kwart meer inkomsten voor Woord en Daad

GORINCHEM - Op 31 maart 2011 heeft Woord en Daad haar jaarverslag gepubliceerd. Het jaar 2010 was een turbulent jaar. Dat werd veroorzaakt door de aardbeving in Haïti, de afronding van de beleidscyclus, de koersval van de euro, de aanvraag voor subsidie en een vernieuwing van de organisatie van Woord en Daad. De totale inkomsten bedroegen ¤ 37.036.597, ruim 27% meer dan in 2009.

Grote betrokkenheid vanuit achterban
De inkomsten van ruim 37 miljoen euro in 2010 zijn afkomstig van particulieren, scholen, kerken, bedrijven, institutionele fondsen, vermogensfondsen en overige inkomsten. Ten opzichte van 2009 zijn de totale inkomsten met 27% gestegen. Het grootste deel van de groei kan op noodhulp geschreven worden. De achterban steunde massaal de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Er werd 6,3 miljoen euro aan Woord en Daad gedoneerd voor de ramp in Haïti. De betrokkenheid vanuit de particuliere achterban van Woord en Daad was bijzonder groot. Hierdoor was Woord en Daad in staat om samen met de lokale partnerorganisatie het werk in het Zuiden uit te voeren. In Haïti werd naast het verlenen van direct noodhulp, ook een wederopbouwprogramma opgestart.

Verbinden van Noord en Zuid
"De betrokkenheid vanuit de achterban in Nederland was ongekend", aldus Jan Lock, voorzitter van de raad van bestuur van Woord en Daad. "We konden een belangrijke rol spelen in het verbinden en overbrengen van de grote betrokkenheid van onze achterban in Nederland en de partnerorganisaties waarmee we wereldwijd samenwerken, naar de getroffen mensen in Haïti. Hiermee wordt de grote waarde van de langdurige en loyale steun van de achterban onderstreept". Woord en Daad verheugt zich in een onveranderd grote steun van haar achterban.

Turbulentie in 2010
De nasleep van de economische crisis en heftige koerswisselingen veroorzaakten ook de nodige turbulentie in 2010. Woord en Daad was genoodzaakt de begroting bij te stellen, corrigerende maatregelen te treffen en hierdoor ambities bij te stellen. Een andere 'koersdaling' betrof de publieke en politieke opinie ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Er werd door het nieuwe kabinet fors gesneden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Desondanks kreeg Woord en Daad samen met Red een Kind een 5-jarige subsidie toegekend. De toekenning betekende weliswaar een korting van 42% op de subsidieaanvraag, maar Woord en Daad verkrijgt een beperkt deel van 20% van haar inkomsten uit subsidie. Daardoor kan de komende jaren haar steun aan scholen, vaktrainingen en gezondheidszorg in het Zuiden op minimaal hetzelfde niveau door gaan.

Minder dan 10% kosten
In 2010 is 94,53% van de totale bestedingen naar de doelstellingen van Woord en Daad gegaan. Het kostenpercentage voor fondsenwerving was hierbij 4,17 %. Dit ligt ruim onder de vereiste norm van het Centraal Bureau Fondsenwerving van 25%. De kosten voor administratie en beheer (berekend via de VFI-systematiek) was in 2010 2,09% van de totale inkomsten. De totale organisatiekosten van Woord en Daad in 2010 was 9,06% van de totale omzet. De eigen 10%-overheadnorm, betreft een gemiddeld kostenpercentage over de laatste drie jaar. In de periode 2008 tot en met 2010 was het gemiddelde kostenpercentage 9,92%.

Basisvoorzieningen en noodhulp
In 2010 was vooral veel aandacht voor noodhulp in Haïti. Dankzij de grote giftenstroom was Woord en Daad samen met ZOA-Vluchtelingenzorg in staat om naast de directe noodhulp, ook een wederopbouwprogramma te starten voor de getroffenen van de aardbeving in Haïti. Binnen het programma Basisvoorzieningen lag de focus op gezondheidszorg en hiv/aids. We konden ruim 519.000 consulten (mede) financieren. Bijna 480.000 mensen werden bereikt met gezondheidsvoorlichting, zo'n 80.000 meer mensen dan vorig jaar. Vanwege de voedselcrisis krijgen duurzame landbouwprogramma's voor voedselzekerheid toenemende aandacht. Het jaarthema in 2010 was dan ook 'Landbouw, verbouw je toekomst'.

Onderwijs
Onderwijs als middel tot armoedebestrijding neemt in het werk en in de visie van Woord en Daad een belangrijke plaats in. In 2010 werden met de onderwijsprogramma's 60.310 kinderen, jongeren en volwassenen bereikt. Dit betreft zowel regulier als informeel en aanvullend onderwijs zoals alfabetiseringscursussen. Om de onderwijsprogramma's te ondersteunen en de leraren ter plekke in het Zuiden te trainen werd samengewerkt met de onderwijsinstelling Driestar Educatief.

Beroepsonderwijs,- training en arbeidsbemiddeling
Dit jaar volgden ruim 7.874 leerlingen en 3.000 boeren een vaktraining in 42 opleidingscentra. Ruim 3.440 studenten werden gediplomeerd. Er is een stijgende lijn in het percentage studenten dat een baan vindt binnen 6 maanden. In 2010 was dit 64%. Dit kan vooral toegeschreven worden aan de grotere en kwalitatief betere rol van de job & business centers, centra die verbonden zijn aan vakscholen en diensten aanbieden op het terrein van stages en arbeidsbemiddeling.

Bedrijfsontwikkeling
In 2010 heeft Woord en Daad samen met haar partners meer dan 140.656 microbedrijven geassisteerd en hebben ruim 843 kleine en middelgrote bedrijven een lening gekregen. Door de ondersteuning van het MKB zijn daarmee 2.867 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Bedrijfsontwikkeling neemt een steeds belangrijke plaats in bij de bestrijding van armoede in het Zuiden.

Alliantievorming en netwerken
De relatie van Woord en Daad met haar partners in het Zuiden was in 2010 volop in beweging. De koers die in 2009 is ingezet om in vijf regionale allianties (in Azië, Zuid- en Midden-Amerika en drie in Afrika) te gaan werken is doorgezet. Samen met de allianties is er een strategisch meerjarenplan 2011-2015 opgezet. Hiervoor is ook een organisatievernieuwing binnen Woord en Daad doorgevoerd. Er zijn alliantieteams (die de regionale allianties in het Zuiden op kwaliteit gaan ondersteunen) en donorteams (die voor de fondsenwerving en - besteding verantwoordelijk zijn) opgezet. Daarnaast werkte Woord en Daad samen met diverse partijen uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties.

Bijlage: Kerncijfers 2010

***EINDE PERSBERICHT***



Ingezonden persbericht