Ingezonden persbericht


EXPOSITIE DADARA VANAF APRIL IN GALERIE FAMOUS AMSTERDAM

VANAF APRIL EXPOSEERT DANIËL ROZENBERG, BETER BEKEND ALS KUNSTENAAR DADARA, ZIJN NIEUWE SERIE SCHILDERIJEN 'LAST TRAIN TO THE INEVITABLE BEYOND' BIJ GALERIE FAMOUS. LOCATIE HIERVOOR IS KEIZERSGRACHT 471 IN AMSTERDAM. TIJDENS DE OPENINGSEXPOSITIE OP 2 APRIL ZAL DE KUNSTENAAR ZELF AANWEZIG ZIJN. SPECIAAL VOOR DE EXPOSITIE GEEFT GALERIE FAMOUS EEN SPECIALE LIMITED EDITION VAN 2 ZEEFDRUKKEN UIT.

De serie schilderijen op linnen (1,20 meter bij 1,20 meter) verschillen duidelijk van Dadara's eerdere werk. Want daar waar hij in het verleden met de Greyman, Dadababy of flyer vooral tégen de toeschouwer praatte, gaat deze nieuwe serie vooral in dialoog mét de toeschouwer. De werken laten een wereld zien waar je in kan duiken, in kan verliezen om er vervolgens uit te komen en alles anders te zien. Het vereist een open geest en bereidheid tot overgave van de toeschouwer. Het werk van Dadara heeft de laatste paar jaar een ontwikkeling doorgemaakt. Zijn visie op de maatschappij is uit de statische tweedimensionale omgeving van het canvas naar de publieke ruimte getransformeerd, om als beschouwende en bekritiserende spiegel van de realiteit te fungeren. Dit heeft ertoe geleid dat interactiviteit en performance een grotere rol zijn gaan spelen. Hij poogt daarbij niet de realiteit na te bootsen, maar er een parallelle wereld naast te leggen, waarin de schoonheid van het beeld net zo belangrijk is als diens thematiek. Toch is ook in deze werken het handschrift van Dadara nog duidelijk te herkennen.

EXCHANGHIBITION BANK & POOL OF PLENTY
Tijdens de expositie bij Famous worden tevens schilderijen getoond die deel uitmaken van een nieuwe interactieve performance installatie project van Dadara: The Pool of Plenty. Niet echt geld, maar miljoenen fel gekleurde kunstwerkjes met de uitstraling van bankbiljetten vullen een heel zwembad. Deze bankbiljetten zijn uitgegeven door een bank die Dadara zelf heeft opgericht, The Exchanghibition Bank. Het project zet vragen over de waarde van geld en kunst centraal, in een tijd waarin kunst volgens de huidige regering alleen waarde heeft als er geld mee verdiend wordt.

Het zwembad wordt voor het eerste gebouwd in de woestijn van Nevada tijdens het Burning Man Festival. Verder zal de bank als rondreizend wisselkantoor in de loop van het jaar op verschillende plekken opduiken in Nederland; bij festivals, maar ook onverwacht midden in de stad! De werken die op de expo te zien zijn, zijn de originele schilderijen waarop de bankbiljetten zijn gebaseerd. Meer info op: http://exchanghibitionbank.com & http://blog.artasmoney.com De opening bij Galerie Famous (Keizersgracht 471) is op zaterdag 2 april van 17.00-19.00u . De expositie loopt tot mei. Voorafgaand en tijdens de expositie zijn er mogelijkheden voor interviews met Daniël Rozenberg.