KRO

Nieuws in KRO Brandpunt: 16 pogingen tot doodslag op parkeercontroleurs

Uitzenddatum: 03/04/2011

Amsterdamse parkeercontroleurs luiden noodklok

Aanstaande zondag is in KRO Brandpunt te zien hoe parkeercontroleurs in toenemende mate te maken hebben met geweld tijdens hun werk (3 april, 22.15 uur, Nederland 2). Alleen afgelopen jaar al waren er 16 pogingen tot doodslag en 18 pogingen tot zware mishandeling op parkeerwachters. Vorig jaar werd in totaal 85 keer bij de politie aangifte gedaan van geweldsincidenten. Dit jaar zijn er al 23 aangiftes gedaan, terwijl de drukste periode nog moet komen. Dat blijkt uit agressiecijfers van parkeerbeheerbedrijf Cition, waar KRO Brandpunt inzage in heeft gekregen.

Volgens Cition liggen de werkelijke cijfers nog veel hoger, maar nemen de meeste parkeerwachters niet eens meer de moeite om aangifte te doen. Na een zoveelste mishandeling vorige maand, waarbij een medewerker tot bloedens toe in elkaar werd geslagen met een fietspomp, is de maat vol. Cition wil dat er maatregelen worden genomen om parkeerwachters beter te beschermen tegen geweld en intimidatie.

In reactie geeft Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan geschokt te zijn door de cijfers. Hij is zich bewust van het slechte imago dat parkeerwachters hebben en overweegt om hun functiepakket uit te breiden zodat ze niet alleen maar repressieve taken hebben die negatief zijn. Hij stelt dat de band die ze met het publiek hebben, verstevigd kan worden door ze ook andere en meer serviceverlenende taken te geven.

KRO Brandpunt, a.s. zondag 3 april, 22.15 uur, Nederland 2