Technische Universiteit Delft

Promotie: Multi-core Systemen

door M&C

Promotie van De heer M. Sabeghi: "Runtime Support for Heterogeneous Multi-core Systems"

04 april 2011 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer M. Sabeghi | Master of Science in Computer Engineering, Iran promotor | Prof.dr.ir. H.J. Sips EWI
coprom. | Dr. K.L.M. Bertels UHD-EWI

Runtime Support for Heterogeneous Multi-core Systems

Multi-coreprocessing platformen zijn een grote stap voorwaarts in het aanbod van high performance computing platformen. Het idee is om de prestaties te verhogen door meerdere verwerkingseenheden aan te wenden voor het uitvoeren van een taak. Dit creert echter een uitdaging voor zowel de hardware ontwikkelaars die zulke systemen bouwen, als voor de software ontwerpers die deze platformen programmeren. Betreffende de hardware kunnen we de problemen noemen met betrekking tot interconnectie management, complexiteit van geheugenhirarchin en cache coherency. Terwijl, wat de software betreft, de meeste problemen zich voor doen in resource management, resource sharing en synchronisatie. Daarenboven is de onmogelijkheid dergelijke platformen met conventionele programmeermodellen te prrogrammeren een fundamenteel probleem aan de software kant. Dit komt grotendeels door de diepe kennis van hardware design die het programmeren van zulke platformen vereist.
In deze dissertatie pakken we de problemen aan de software kant aan door een alomvattend runtime systeem voor te stellen dat verantwoordelijk is de system resources te beheersen en alle conflicten op te lossen wanneer computing resources worden aangesproken. Bovendien biedt het runtime systeem applicatieontwikkelaars, APIs en System primitives, die platformafhankelijke details wegabstraheren en voorziet in een consistent programmeermodel. Deze primitieven koppelen het softwareontwikkelingsproces los van hardwareontwerp. Het voorgestelde runtime systeem bestaat uit een scheduler, een profileerder, een transformeerder, een JIT compiler, een een bibliotheek van kernels. Een gedetailleerde beschrijving van de components wordt gepresenteerd. Zowel de prestaties van het gehele systeem, als de opgelegde overhead van de component is beschreven.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Â