Hoogheemraadschap Delfland
Waterpeil Haagse Bos natuurlijker

Op maandag 4 april begint het Hoogheemraadschap van Delfland met werkzaamheden om het waterbeheer in het Haagse Bos los te koppelen van de rest van de polder Mariahoeve. Hierdoor krijgt het waterpeil een natuurlijker verloop en dat is goed voor de flora en fauna.

Delfland is opgedeeld in peilgebieden: elk gebied kent zijn eigen ideale waterpeil. Het hoogheemraadschap beheert die waterpeilen. Dit houdt in dat bij neerslag overtollig water uit laaggelegen gebieden wordt afgevoerd, terwijl in droge periodes juist water wordt binnengelaten. Zo wordt wateroverlast voorkomen en blijven waterkwaliteit en -doorstroming optimaal.

Hoogheemraad Arie van den Berg: "In woonwijken beheren wij het peil zo dat bewoners droge voeten houden en dat het water in sloten en vaarten altijd hoog genoeg staat. Je kunt je voorstellen dat in een bos ander beheer nodig is. Natte en droge periodes mogen elkaar daar rustig afwisselen. Sterker nog: de flora en fauna gedijen juist bij een meer natuurlijke variatie in het waterpeil. Het Haagse Bos is gelegen in de polder Mariahoeve en het waterpeil heeft altijd meebewogen met dat van de woonwijken aldaar. Daar komt nu een einde aan."

Duiker

Het Haagse Bos wordt dus losgekoppeld van het watersysteem van de polder Mariahoeve. Het krijgt een eigen gemaaltje en waterinlaatpunt. Van den Berg: "De doorstroming in het Haagse Bos was op een aantal punten niet meer in orde. Zo zit een van de ondergrondse waterdoorgangen -een duiker- vrijwel permanent verstopt. Samen met Staatsbosbeheer is gekeken wat er moet gebeuren om het waterbeheer weer optimaal te krijgen en dit bleek de beste, meest duurzame oplossing."

Majesteit

De werkzaamheden omvatten het vervangen van de verstopte duiker door een groter exemplaar, het aanbrengen van een waterinlaatpunt in de slotgracht van Paleis Huis ten Bosch en de bouw van een klein vijzelgemaal nabij de Utrechtsebaan. De uitvoering van de werkzaamheden duurt ongeveer vijf maanden. Daarna wordt langzaam toegewerkt naar een flexibeler peilbeheer zodat de bomen en planten in het bos kunnen wennen aan de grotere variaties.
Omwonenden gaan niet veel merken van de werkzaamheden. Van den Berg: "De enige inwoner van het Haagse Bos is de majesteit. Zij is uiteraard ruim van tevoren geïnformeerd over de werkzaamheden bij het paleis."