Essent


Opknapbeurt Amercentrale Essent is mega-operatie

Essent gaat de Amercentrale in Geertruidenberg opknappen. Op maandag 4 april wordt gestart met de revisie van unit 8, een van de twee units van de centrale.

Het gaat om de omvangrijkste onderhoudsklus in de geschiedenis van Essent. De andere unit van de Amercentrale, de Amer 9, blijft gedurende de revisie van bijna 3 maanden gewoon in bedrijf. Meer dan 1.000 mensen zullen dagelijks betrokken zijn bij de werkzaamheden.

De revisie, die eens in de 4 jaar plaatsvindt. omvat veel inspectie en preventief onderhoudswerk. Daarnaast wordt onder anderen het binnenwerk van de hogedrukturbine compleet vervangen. Ook de gasturbine en de rookgasinstallatie worden onder handen genomen. Voor werkzaamheden aan de ketel wordt een mobiele hijskraan van 1.200 ton ingezet.

Overlast omgeving beperkt

Voor de omwonenden blijft de overlast zeer beperkt. Essent heeft de onderhoudsaannemers uitdrukkelijk gevraagd om hun personeel niet door de kom van het dorp Geertruidenberg te laten rijden. De verkeersdruk wordt verder gespreid door in twee ploegen te werken. De eerste ploeg begint âs morgens om 6 uur en de tweede ploeg tussen 2 en 3 uur âs middags. Naar verwachting is er ook geen geluidsoverlast; de meeste werkzaamheden vinden binnen in de centrale plaats.

Veiligheid heeft hoogste prioriteit

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Daarvoor is een veelheid aan veiligheidsprotocollen en voorschriften opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Zo mag bijvoorbeeld niemand het terrein betreden die niet juist is gekwalificeerd om de specialistische werkzaamheden uit te voeren. Tijdens de revisieperiode is een speciaal reddingsteam op de centrale aanwezig dat indien nodig snel hulp kan verlenen.

Over de Amercentrale

De Amercentrale in Geertruidenberg is een van de grote productielocaties van Essent. De centrale bestaat uit eenheid 8 (in bedrijf sinds 1980) en eenheid 9 (1993). Samen hebben de twee eenheden een elektrisch vermogen van 1.245 megawatt en een warmteproductievermogen van 600 megawatt. Ze kunnen jaarlijks genoeg elektriciteit produceren voor zo'n 3.000.000 huishoudens. Naast steenkool gebruikt Essent op grote schaal schone biomassa voor het maken van groene stroom. Op dit moment wordt al 35% van de steenkool op de Amer 9 vervangen door schone biomassa. Essent wil de komende jaren verder groeien naar 50% biomassa en zelfs naar meer dan 80% om de productie van groene stroom nog verder te kunnen opvoeren.