Gemeente Tilburg

Persbericht

1 april 2011

Nieuw uniform voor Stadstoezicht

De medewerkers Stadstoezicht van de gemeente Tilburg hebben een nieuw uniform. Vanaf maandag 4 april maken de stadstoezichthouders in het nieuw hun rondes. Vandaag presenteerden zij trots hun nieuwe outfit aan burgemeester Peter Noordanus (zie foto). Het uniform straalt gezag uit en maakt de toezichthouders nog beter zichtbaar voor de inwoners van Tilburg. Het grootste verschil zit hem in de pasvorm en de kwaliteit van het materiaal. De nieuwe kleding is ontworpen door Kristel's Fashion.

Herkenbaarheid

Stadstoezicht wil met de nieuwe uniforms zichtbaarheid in de stad te vergroten. Inwoners kunnen de stadstoezichthouders herkennen aan het blauwe uniform. Het gemeentelijk logo en de term 'toezicht' zijn zichtbaar op de mouwen, epauletten en achterzijde van de jas. Een aantal stadstoezichthouders heeft extra bevoegdheden om de politie te ontlasten, ook wel gemeentelijk opsporingsambtenaren (goa's) genoemd. De goa's dragen hetzelfde uniform, alleen zijn zij duidelijk herkenbaar aan het zilverkleurige insigne op de mouw. Dit insigne toont een hand, scepter en schild.

Aanvullende informatie

De taken en bevoegdheden van Stadstoezicht zijn er vooral op gericht om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Bijvoorbeeld: toezicht houden op de openbare orde, service verlenen aan inwoners en aanpakken van kleine ergernissen. Een goa mag een proces verbaal opmaken of een boete uitschrijven bij foutief parkeren, aanrichten van vernielingen, wildplassen, het niet aanlijnen van honden of niet opruimen van hondenpoep en het gooien van afval op straat. Stadstoezicht werkt samen met de politie. Zij maken gebruik van hetzelfde communicatiesysteem en kunnen altijd de assistentie van (wijk)agenten inroepen.
---