Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwe gevaarsymbolen voor huishoudchemicaliën op komst

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 04 april 2011

De komende jaren verandert de informatie op de etiketten van huishoudchemicaliën als schoonmaakmiddelen, gootsteenontstopper en terpentine. Deze producten bevatten chemische stoffen en zijn daarom voorzien van etiketten met gevaarsymbolen, gevaaraanduidingen en voorzorgsmaatregelen. Met behulp van deze informatie kan de consument de producten veilig gebruiken. Op dit moment zien de etiketten er wereldwijd niet hetzelfde uit. Een nieuw systeem zorgt ervoor dat overal in de wereld gevaarlijke stoffen op dezelfde manier worden voorzien van gevaarsinformatie. Hierdoor krijgen consumenten overal ter wereld te maken met dezelfde gevaarsymbolen en voorzorgsmaatregelen op producten.

Wanneer krijgen consumenten ermee te maken?
De huidige etiketten worden niet allemaal op hetzelfde moment vervangen. De invoering van de nieuwe etikettering gebeurt in fasen. Dit betekent dat de consument gedurende een bepaalde periode op producten huidige en nieuwe etiketten kan tegenkomen. Etiketteren volgens het nieuwe systeem is vanaf 2009 toegestaan, maar nog niet verplicht. Maar op 1 juni 2015 moeten alle nieuw gefabriceerde producten (huishoudchemicaliën) voorzien zijn van de nieuwe etiketten. Producten die op 1 juni 2015 nog de oude etiketten hebben, mogen dan nog wel worden verkocht. Dat geldt nog voor een periode van twee jaar.

Belang van veilig gebruik
Jaarlijks vinden er in ons land ongeveer 7.000 ongelukken plaats met huishoudchemicaliën. De meeste letsels kunnen worden behandeld door de huisarts. Van de 2.300 slachtoffers die jaarlijks ernstig letsel oplopen en worden behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis (SEH), is bijna een kwart jonger dan 5 jaar. In de meeste gevallen heeft het kind gedronken of gesnoept van schoonmaakmiddelen, vaatwasmiddelen, poetsmiddelen of petroleumproducten, zoals verfverdunners en lampoliën.

Ondersteunende voorlichtingsactie
Om het gebruik van informatieve etikettering op huishoudchemicaliën te stimuleren, is gelijktijdig met de invoering van het nieuwe systeem voor etikettering een voorlichtingsactie ontwikkeld. De actie 'Kinderen zien dingen anders' is gericht op de meest kwetsbare groep voor ernstige ongevallen, jonge kinderen onder de 5 jaar. Om ouders te attenderen op het belang van veilig gebruik van huishoudchemicaliën en het raadplegen van de etiketten zijn 3D-posters en abri's ontwikkeld. Deze hangen op plekken waar ouders regelmatig komen, zoals op consultatiebureaus, bij de kinderopvang en rond scholen. In het voorbijgaan verandert het beeld dat mensen waarnemen van een keukenkastje met huishoudchemicaliën in een kastje waarin kinderen heel andere dingen zien staan.

Meer informatie
Op www.nieuwe-etiketten.nl vindt u de nieuwe vorm en het kleurgebruik van de nieuwe symbolen en de nieuwe, extra symbolen.

Voor de pers
Over het veilig gebruik van huishoudchemicaliën: Consument en Veiligheid, Cees Meijer: 020 - 511 45 11

Over de nieuwe etikettering: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, Persvoorlichting: 070 - 448 46 46

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.