Gemeente Grootegast


Verslag raadsvergadering 29-3-2011

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op 29-3-2011 de volgende besluiten genomen:
* Onderschrijven van het door de agendacommissie van de raad gedane verzoek aan het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Novatec om de opgelegde vertrouwelijkheid met betrekking tot een toegezonden onderzoeksrapport op te heffen.
* Vaststellen van de Stimuleringsregeling Gevelrenovatie Hoofdstraat Grootegast.
* Vaststellen van de Grondexploitatie 2011, inclusief een ongewijzigde prijs/m2 voor bouwgrond en aanpassing van de Begroting 2011 ter verwerking van de relevante budgetten ten behoeve van de uitvoering van werkzaamheden in het kader van de grondexploitatie.

Rapport Novatec
De raad heeft het verzoek om de vertrouwelijkheid van een onderzoeksrapport op te heffen gedaan omdat de raad (unaniem) van mening is dat de strekking van de onderzoeksbevindingen in het openbaar moeten kunnen worden besproken. Dit met name in relatie tot de controlerende rol van de raad en het afleggen van verantwoording over beleid, beheer, sturing en financiële resultaten van Novatec, tegen het licht dat de deelnemende gemeenten binnenkort extra geld beschikbaar moeten stellen ter afdekking van tekorten.

Stimuleringsregeling Gevelrenovatie Hoofdstraat Grootegast Met deze regeling worden eigenaren van panden aan het gedeelte van de Hoofdstraat tussen de G.P. Beukemalaan en Het Steen gestimuleerd hun gevel te verbeteren. Dit om de beeldkwaliteit in het koopcentrum van Grootegast te versterken met het oog op het gereedkomen van het complex de "Nije Gast". De fractie van VZ2000, de PvdA en Groen Links gaven bij de besluitvorming aan tegen het voorstel te zijn, de fracties van CDA, VVD en de Christen Unie stemden voor het voorstel. Het voorstel werd derhalve met 9 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen.

Grondexploitatie 2011
Bij de behandeling van dit voorstel kwamen een aantal zaken aan de orde, waarbij het college van b&w de volgende toezeggingen heeft gedaan:
* de bestedingscriteria van het Landschapsfonds worden herijkt, waarbij ook gekeken zal worden naar de mogelijkheid 'groene speelvoorzieningen' onder de bestedingscriteria te brengen.
* de invulling van de 2e en 3e fase van 't Roblespark zal nader worden bezien (met name te kijken naar verdichting en andere soorten woningen).

Vragenkwartier
In het vragenkwartier zijn vragen gesteld over:

* De onduidelijkheid over de verplichting om olietanks bij landbouwbedrijven voor 1-6-2011 te verwijderen.
* Antwoord college: volgens de wet is er een verplichting om dieseltanks bij landbouwbedrijven per genoemde datum te verwijderen. Het college van b&w zal binnenkort uitspreken of er na 1-6-2011 al dan niet gehandhaafd zal worden, met het oog op een wetswijziging.
* Het voorgenomen besluit van het college van b&w de sanering van een locatie aan de Provincialeweg te Opende stop te zetten.
* Antwoord college: er is volgens het college aan de doelstellingen voldaan. De provincie moet als toezichthouder nog wel toetsen. De raad ontvangt een notitie met relevante feiten en een antwoord op de gestelde vragen.

Plan van Aanpak Toekomstvisie 2025/2030
Er zal een herziene Toekomstvisie voor de gemeente worden opgesteld. Aan de raad is het Plan van Aanpak om te komen tot de nieuwe visie gepresenteerd. Zowel raad als vertegenwoordigers van belangenorganisatie en individuele burgers komen aan bod om aan het opstellen van een visie een bijdrage te leveren.