Provincie Utrecht

Provincie Utrecht presenteert Coalitieakkoord

Focus op de kerntaken, vertrouwen in de samenleving en een oplossingsgerichte overheid. Met deze drie peilers gaat het nieuwe college, bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks de toekomst in. Op 1 april bereikten de partijen overeenstemming over het nieuwe Coalitieakkoord, dat vandaag is gepresenteerd.

Focus op kerntaken
Deze coalitie streeft naar een sterke regio met een aantrekkelijke leefomgeving en een goed vestigingsklimaat. Om die reden hebben de kerntaken: Economische ontwikkeling, Ruimtelijke ontwikkeling, Natuur en landschap, Bereikbaarheid en Cultuurhistorisch erfgoed vooral betrekking op het fysieke domein. Een scherpe taakafbakening en heldere rolverdeling tussen de overheden moet voorkomen dat teveel overheden met hetzelfde bezig zijn. Daar waar de provincie geen taak heeft, wordt de verantwoordelijkheid teruggelegd bij medeoverheden, inwoners, bedrijven of instellingen. Taken die niet langer kerntaak zijn, zoals podiumkunsten, welzijn en sport, worden zorgvuldig afgebouwd.

Deze coalitie kiest ervoor om niet méér geld uit te geven, maar het bestaande budget anders te besteden. Dat past bij de focus op kerntaken: keuzes maken. Door te bezuinigen op niet-kerntaken voorkomt de nieuwe coalitie belastingverhoging.

De vier partijen stellen vanuit het provinciaal eigen vermogen, éénmalig extra geld beschikbaar voor binnenstedelijk bouwen, plattelandsontwikkeling en grote mobiliteitsprojecten als de Rijnbrug in Rhenen en Knooppunt Hoevelaken.

Vertrouwen in de samenleving
Deze coalitie heeft vertrouwen in de samenleving, in de kracht van mensen, en legt daarom meer nadruk op de eigen verantwoordelijkheid en op ruimte voor ondernemerschap. Subsidies mogen dus niet leiden tot afhankelijkheid van de overheid, maar zijn een middel om projecten van de grond te krijgen of aan te jagen. De coalitie is terughoudend met het verstrekken van nieuwe subsidies en zal bestaande, structurele subsidies aan instellingen met 15% verminderen.

Oplossingsgerichte overheid
Deze coalitie zoekt naar nieuwe mogelijkheden om het oppakken van ieders rol en verantwoordelijkheid te stimuleren. Deze aanpak wordt gekenmerkt door een cultuur van doelgericht en oplossingsgericht werken: meedenken in plaats van bezwaren en problemen opwerpen.

De nieuwe coalitie snijdt ook in eigen vlees. Met de focus op eerder genoemde peilers, ziet zij de mogelijkheid om naar een kleinere, maar meer slagvaardige organisatie te gaan. Dat betekent onder andere: minder afdelingen, flink schrappen in externe inhuur en ook het aantal gedeputeerden terugbrengen van zes naar vier.

Bekijk het Coalitieakkoord 2011-2015.

Zie het origineel
Voor persinformatie:
jolande.havenaar@provincie-utrecht.nl, 06 - 21 11 78 64

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11