Woningcorporatie Ymere

Vernieuwd Palmplein in Haarlem

4-4-2011

Heringericht plein is dé eyecatcher van het Rozenprieel

Ondanks het grijze weer stroomde het Palmplein al ruim voor de officiële opening op woensdag 30 maart 2011 vol met buurtbewoners en andere geïnteresseerde mensen van o.a. Gemeente Haarlem en Ymere. Iedereen was benieuwd naar het resultaat van het spiksplinternieuwe plein in het Rozenprieel.

Met een drankje en een parapluutje in de hand werd er druk gepraat, en er waren al veel positieve reacties te horen: Het plein is heel mooi geworden, en het wordt nu al goed gebruikt. Afgelopen maandag was het mooi weer, en meteen stond er een groep tieners te kletsen. Heel leuk om te zien. Wij zijn erg tevreden!

Extra kwaliteit door Baukje Trenning
De plannen voor het vernieuwde plein bestaan al een tijdje. Twee jaar geleden al maakte de Gemeente Haarlem, in samenspraak met de bewoners van het Rozenprieel, een ontwerp voor het Haarlemse Rozenprieel.

Ymere wilde aan dat ontwerp graag extra kwaliteit toevoegen. Daarom werd ontwerper Baukje Trenning gevraagd om voor de geplande zit- en groenelementen één object te ontwerpen.

Kunst voor iedereen
Baukje Trenning ontwierp robuuste, betonnen bloembakken die het plein omlijsten. Daaraan bevestigde zij, op verschillende plekken, zitelementen. Op een staalconstructie werd op verschillende manieren hout bevestigd. Elk zitelement is voor een andere doelgroep of leeftijdsgroep bedacht. Zo brengen de banken de buurtbewoners op het plein samen, en wordt het plein één van de ontmoetingsplekken van de buurt.

Op verzoek van Gemeente Haarlem ontwierp Baukje Trenning ook de sokkel waarop het beeldje Tante Jans van Mari Andriessen staat. Dit beeldje is midden op het plein geplaatst. Op één van de betonnen elementen werd het gedicht Tante Jans en wij van stadsdichter Sylvia Hubers aangebracht, uitgevoerd in staal. Door de jaren heen zal dit gedicht door roestvorming steeds beter zichtbaar worden.

Nieuwe ontmoetingsplek
Sylvia Hubers was woensdagmiddag aanwezig om haar gedicht zelf voor te dragen. Ook hadden wethouder Ewout Cassee en regiodirecteur Gerrie Blok een korte speech voorbereid.

Gerrie gaf aan dat het plein ontworpen is om te verblijven, spelen en ontmoeten: Ymere is blij dat ze een stukje nieuwe kunst aan de wijk cadeau heeft kunnen doen en hoopt dat de bewoners met plezier gebruik gaan maken van deze nieuwe plek.