TenneT


TenneT integreert laatste regionale transportnet

04-04-2011

Totale Nederlandse hoogspanningsnet onder één dak

TenneT heeft op zaterdag 2 april jongstleden het regionale 150kV-transportnet van Stedin (Utrecht en Zuid-Holland) in submanagement genomen. Sinds deze datum is de besturing van het gehele Nederlandse hoogspanningsnet (110-, 150-, 220- en 380kV) in handen van TenneT. Eerder al heeft TenneT de hoogspanningsnetten overgenomen van Liander, Delta Netwerk bedrijf en Enexis.

De overname van het Stedin-net vindt plaats in een onderbeheer constructie. Het grootste deel (circa 95%) van het Stedin-net valt namelijk onder een cross-border-lease (CBL) contract, een financieringsconstructie met buitenlandse investeerders. Hierdoor is het vooralsnog niet mogelijk dat TenneT eigenaar van deze netten wordt. Stedin is dan ook de formele eigenaar en besteedt het submanagement uit aan TenneT.

Twee verbindingen die niet onder de cross border lease constructie vallen zijn wel door TenneT gekocht, voor een bedrag van bijna 6 miljoen euro. Tegelijkertijd verkocht TenneT 42 transformatoren aan Stedin voor 21,5 miljoen euro. Door de verkoop van deze transformatoren is het management van het hoogspanningsnetwerk in de regio uniform geregeld.

Eén sterk onafhankelijk transportnet
Met de integratie van het Stedin-net sluit TenneT de integratie van de 110 en 150 kV transportnetten af. Dit is het gevolg van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON), die in november 2006 is aangenomen in de Eerste Kamer en van kracht werd op 1 januari 2008. TenneT heeft in 2008 twee regionale transportnetten overgenomen respectievelijk Enexis en Delta Netwerk. In 2009 volgde Liander. De verantwoordelijkheid voor het submanagement van de transportnetten past in de strategie die TenneT in 2003 heeft ingezet: versterken en bouwen. Het doel van deze strategie is om één sterk onafhankelijk landelijk transportnet te realiseren, dit verder te ontwikkelen en de kwaliteit ervan te bewaken.