Gemeente Westvoorne



Westvoorne werkt aan energiezuinige openbare verlichting

(persbericht)

De gemeente Westvoorne vindt het erg belangrijk dat het energieverbruik van de openbare verlichting zo laag mogelijk blijft. Westvoorne geeft hiermee uitvoering aan haar collegeprogramma 2010 - 2014 âSamen werken aan verbeteringâ met energiebesparing bij openbare verlichting als een van de speerpunten. Om dit doel te bereiken kijkt de gemeente bij elk nieuwbouwproject of herinrichting naar energiebesparende mogelijkheden bij straatverlichting.

Hierbij gaat het om het toepassen van energiezuinige lichtbronnen en energie-efficiënte verlichtingsarmaturen. En het afstemmen van de lichthoeveelheid aan de behoefte door inzet van slimme technieken. Zo is de verlichting aan de Duinrand vervangen door verlichting met een energiebesparing van 7%. Ook bij de herinrichtingprojecten âGerard van Voornewegâ en âKantelenwegâ is de openbare verlichting vervangen door energiebesparende verlichting.
Aan de Vlinderslag in Oostvoorne is er verlichting met een dimschakeling geplaatst om het energieverbruik in de nachtelijke uren te verlagen. Bij het toekomstige project - herinrichting Zeeweg â wordt ook de openbare verlichting vervangen. Westvoorne werkt hiermee aan een duurzame en milieuvriendelijke gemeente.

De gemeente streeft ernaar om budgettair neutraal âgroeneâ energie in te kopen. Op de Berberislaan in Rockanje is een proef uitgevoerd met led-verlichting. De gemeente heeft bewust nog niet voor deze verlichting gekozen, omdat de aanschafkosten ten opzichte van conventionele verlichting erg hoog liggen en de spreiding van het licht veel minder is. Om ervoor te zorgen dat de gemeente toch aan de norm voldoet moeten er meer masten geplaatst worden.

De gemeente zorgt ervoor dat de energiebesparing de komende jaren groeit en blijft energiebesparende ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting nauwlettend volgen.

Â