Gemeente Berkelland

`leesspeelplein' met koffiecorner wordt ontmoetingsplek voor jong en oud

Nieuw `leesspeelplein' met koffiecorner wordt ontmoetingsplek voor jong en oud

Doel B&W: lezen onder jongeren blijven stimuleren

biebnieuwestijl

Zo zou het kunnen: Lezen en ontmoeten zoals in Steenderen

Burgemeester en wethouders geven in het plan `Lezen is leuk' aan hoe de bibliotheek nieuwe stijl er gaat uitzien. Aanleiding zijn de veranderingen in boekenland en het digitaliseren van informatie. Lezen kun je op veel manieren. In een boek of stripboek, een krant, maar ook op internet en in een digiboek. Vroeger hadden bibliotheekgebouwen een belangrijke maatschappelijke functie. Nu zijn boeken en informatie op veel manieren verkrijgbaar. Uitgangspunt blijft om het lezen bij kinderen te stimuleren. Omdat kinderen die veel lezen beter presteren!

Lezen is leuk!

De traditionele bibliotheek verandert van een specialist op het gebied van informatie naar een leesspeelplein met koffiecorners waar gastheren of -vrouwen aanwezig zijn. En ook andere diensten en instellingen te vinden zijn. In de kleine kernen komen `DorpsBöke'. Bezoekers kunnen vaker bij de bibliotheek nieuwe stijl terecht, want de openingstijden worden uitgebreid van 15 naar 30 uur per week. In de digitale bibliotheek is het mogelijk om 24 uur per dag boeken en informatie uit te zoeken.

Blijven lezen

De traditionele bibliotheekfuncties veranderen. Dit komt vooral door het voortschrijdende digitaliseren van informatie. Doel van B & W is om jongeren van 4 tot en met 12 jaar te stimuleren om te lezen. En dat 12- tot 100-jarigen blìjven lezen. De informatie en boeken blijven toegankelijk voor de inwoners.

Ontmoetingsplekken

Voor een sterke samenleving is het belangrijk dat mensen elkaar blijven ontmoeten. Daarvoor is het nodig dat ontmoetingsplekken, zoals bibliotheek en dorpshuizen de krachten bundelen en tot een vernieuwde samenwerking komen. Doel is dat boeken lenen en lezen altijd daar gebeurt waar bezoekers ook al komen voor andere activiteiten. Je kunt denken aan dorpshuis, school, koffiecorner, videotheek of zorgcentra. Kinderopvang, zorgcentra, onderwijs en welzijnswerk kunnen de krachten bundelen.

Lezen en ontmoeten

Lezen is belangrijk. Of het nu gaat om voorlezen of zelf lezen. Lezen is essentieel in onze huidige maatschappij. Lezen kun je doen op vele manieren. Een (strip)boek, een krant, op internet, een digitaalboek, enzovoort. De bibliotheek en het bibiotheekgebouw hadden vroeger een belangrijke maatschappelijke functie om boeken en informatie voor iedereen toegankelijk te maken.

Succes op school en in de samenleving

De grote aandacht voor lezen is nodig omdat 85 procent van het schoolleven met geschreven taal te maken heeft. Ook het feit dat uit de Onderwijsverslagen 2004/2005 en 2005/2006 van de inspectie blijkt, dat 25 procent van de basisschoolleerlingen als niet goede lezer, de basisschool verlaat. Kinderen moeten goed leren lezen omdat leesvaardigheid een voorwaarde is voor succes op school en in de samenleving is. Als kinderen niet goed leren lezen, zijn hun mogelijkheden begrensd. Bovendien hebben ze een lager zelfvertrouwen en een lagere (leer)motivatie.

Doel: Lezen bevorderen

Het bibliotheekwerk heeft als doel om het lezen te bevorderen. Voor iedereen van 0 tot 100 jaar en vooral voor 4 tot en met 14-jarigen. Boeken lenen is leuk als de plek (digitaal en `in real life') aantrekkelijk en toegankelijk is. De locatie wordt daarmee ook een plek om te ontmoeten, voor jong en oud.

Inwoner

Wat wilt u lezen en op welke wijze? U wordt betrokken bij de keuze van de nieuwe of heringerichte locaties. Ook wordt u meer betrokken bij de keuze van de collectie. Bij de DorpsBöke in de kleine kernen is dat standaard. Voor de grote kernen wordt nog gekeken hoe dat gedaan kan worden.

Locaties

Het leesspeelplein in alle vier locaties (Eibergen, Borculo, Ruurlo en Neede) wordt - naar aanleiding van de vraag van u - opnieuw ingericht. Voorwaarde is dat de locatie gedeeld wordt met andere partijen (het zogenoemde voordeur-delen). Alle kleine kernen krijgen dit jaar de mogelijkheid een eigen vestiging te openen. Deze `DorpsBöke' worden gevestigd in het dorpshuis.

Collectie

Digitaal zijn alle boeken en informatie altijd op te vragen en te reserveren. De collectie in de vestigingen wordt afgestemd op de vraag van u, als inwoner. Er komt een uitgebreide collectie voor de jeugd. De collectie voor volwassenen is een doorsnee zijn van de grootste vraag. Specifieke informatie en bijzondere literatuur kunnen digitaal gereserveerd worden en afgehaald.

Digitale bibliotheek

De digitale bibliotheek is 24-uur per dag beschikbaar. Deze wordt verder ontwikkeld om nog toegankelijker te worden. Daarnaast om meer informatie en vooral bijzondere informatie te ontsluiten (bijvoorbeeld landelijk bibliotheeknetwerk, archieven)

Openingstijden

Door inzet van selfservice in alle locaties en door het voordeur-delen met andere organisaties kunnen de locaties veel open zijn, ongeveer 30 uur per week. De openingstijden worden afgestemd op de vraag van de inwoners (`s avonds en in het weekend zijn mogelijk).

Warme dienstverlening

Lezen is leuk, betekent een warme dienstverlening op de locaties. Een speelhoekje, een koffietafel, regelmatig activiteiten, enzovoort. Naar de bibliotheek gaan is niet alleen functioneel, maar ook leuk. Gastvrouwen/heren (vrijwilligers) zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen. Deze gastvrouwen kunnen eenvoudige vragen oplossen en kunnen complexe vragen doorspelen naar de bibliothecaris.

Lezen is leuk, maar gamen op de Playstation ook!

Met gespannen gezichten treffen we ze op deze woensdagmiddag aan in de bieb van Neede. Met z'n vieren op de bank in de speelhoek bij de Playstation: Stijn de Ruiter, Tim Kremer, Emiel ten Have en Jorrit Willemsen. Ze komen hier vaker. Jorrit komt elke dinsdag voor de Playstation 3. Maar ook voor de boeken. Oorlogsboeken en Suske&Wiske; daar houdt hij van. Emiel komt in elk geval om de drie weken bij het ruilen van de boeken. Hij houdt het op spannende leesboeken en stripboeken. Tim komt elke maandagmiddag na muziekles met z'n vriendje Stijn mee om te gamen. Stijn zoekt dan ook avontuurlijke boeken over ridders bijvoorbeeld. O ja, dat willen ze ook nog wel even zeggen: de bieb mag niet dicht, hoor. Als ze horen dat er misschien wel koffiecorners komen, lijkt ze dat wel `cool'. Maar voor hen dan wel graag: limonade!