Hogeschool van Utrecht


4 april 2011

Hogeschool Utrecht werkt met opdrachtgevers aan aanbesteden van bouwopdrachten

Het lectoraat Nieuwe Cultuur in de Bouwketen van Hogeschool Utrecht (HU), onder leiding van dr. ir. Frens Pries, start een praktijkproject om aanbestedingen en het organiseren van bouwprojecten effectiever in te richten. Het project biedt opdrachtgevers uit de zorg-, corporatie- en waterschapswereld hulp bij het beter benutten van de mogelijkheden in aanbesteden en contractvormen. Het project start in samenwerking met Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Waterschap Rivierenland, Ieder1, UWoon, de Carante Groep, Balance & Result en Movares. Voor dit project is een subsidie toegekend door RAAK Publiek*, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Frens Pries, lector Nieuwe Cultuur in de Bouwketen bij Hogeschool Utrecht: 'We constateren dat bouwprojecten en aanbestedingen vaak nog zeer technisch en 'traditioneel' worden aangepakt. Hierdoor mist men innovatiekracht. Een klimaat van 'laagste prijs' is bovendien niet ideaal voor de samenwerking. Dit terwijl opdrachtgevers, architecten en aannemers elkaar juist moeten opzoeken.' Mits aan de marktpartijen voldoende vrijheid en speelruimte wordt gelaten, zijn zij in staat om met innovatieve en duurzame oplossingen te komen. Opdrachtgevers hebben niet altijd zelf deze kennis in huis. Het lectoraat wil binnen twee jaar met de deelnemende organisaties tot verbeterde aanbestedingsprocedures komen.

In het project is veel ruimte voor uitwisseling tussen onderwijs en praktijk. Zo worden studenten betrokken bij het onderzoek en zullen docenten stage lopen bij de deelnemende organisaties. Deelnemende professionals zullen als stagebegeleider optreden en een rol krijgen in het onderwijs aan de Hogeschool. De hogeschool vertaalt de verworven inzichten in de curricula van de relevante opleidingen.


----------

* Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is de organisatie die de Regeling bevordering kennisfunctie hogescholen (hierna RAAK) voor het Ministerie van OCW uitvoert. Deze regeling stelt SIA in staat een financiële bijdrage te leveren aan vraaggestuurde projecten vanuit het werkveld samen met hogescholen ( www.innovatie-alliantie.nl ) De organisaties die aan SIA deelnemen zijn: MKB Nederland, VNO-NCW, de Boraat, TNO, Novay en Syntens. RAAK-Publiek richt zich vooral maar niet uitsluitend op de sectoren: Zorg, Welzijn, Veiligheid, Volkshuisvesting, Kunst, Cultuur en Onderwijs. De positie van hogescholen met hun regionale aanwezigheid vormt in de aanvragen voor RAAK-Publiek een belangrijk aangrijpingspunt. Vanuit de wens tot versterking van de bestaande kennisinfrastructuur ziet SIA daarbij een belangrijke rol voor de lectoraten bij de hogescholen weggelegd.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.