Gemeente Soest

Onderzoek brengt koopgedrag in beeld

4 april 2011

Het winkel- en koopgedrag van de consument verandert voortdurend, onder meer door de opkomst van het online shoppen. Om goed op deze veranderingen in te kunnen spelen, is onderzoek naar het koopgedrag van de consument nodig.

Op initiatief van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht en de Kamer van Koophandel vindt daarom een grootschalig onderzoek plaats, waarbij ruim 55.000 inwoners geïnterviewd worden. Ook de gemeente Soest neemt deel aan het onderzoek.

* Doet u uw dagelijkse boodschappen dicht bij huis of gaat u hiervoor naar winkels buiten uw eigen woonplaats?

* Waar gaat u heen als u een dag gezellig wilt winkelen?
* En hoe tevreden bent u over het winkelaanbod bij u in de buurt?
* De antwoorden op deze vragen hebben gemeenten en provincies nodig om de ruimtelijke ordening zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van haar inwoners.

Het onderzoek biedt op basis van consumentenenquêtering inzicht in de ontwikkeling van het koopgedrag en het economisch functioneren van de (grotere) winkelcentra en perifere aankoopplaatsen.

Naast actuele gegevens over koopgedrag levert het onderzoek ook informatie over de oriëntatie op niet-winkelkanalen als internet en ambulante handel, de koopzondag en komen andere aspecten van koopgedrag aan bod zoals bezoekfrequentie, vervoermiddelgebruik en waardering voor aankoopplaatsen. De uitkomsten van het onderzoek kunnen onder meer worden gebruikt voor het evalueren en actualiseren van detailhandelsbeleid.

Het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 is vanwege de omvang van het onderzoeksgebied een uniek onderzoeksproject.

In totaal omvat het onderzoeksgebied 158 gemeenten. Nog niet eerder is voor een dergelijk groot aantal gemeenten het koopgedrag in beeld gebracht. Voor het onderzoek worden de komende maanden meer dan 55.000 enquêtes afgenomen.

Inwoners die worden uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek ontvangen binnenkort een brief waarin het doel van het onderzoek wordt uitgelegd en staat hoe u kunt deelnemen aan het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn na de zomer van 2011 bekend. Meer informatie over het onderzoek is te lezen op www.kso2011.nl.