Vestia


4-4-2011

Feestelijke oplevering eerste nieuwbouw Bomenwijk

---

Delft, 31 maart 2011 - Bedrijfsdirecteur Vestia Delft Rob van Eijkeren en wethouder Raimond de Prez vierden, samen met kopers en projectbetrokkenen, de oplevering van de allereerste nieuwe woningen in de Bomenwijk. De 16 herenhuizen uit project Elzenbloesem sieren nu de rand van de wijk. Onlangs overhandigde Vestia Delft de sleutels aan de kopers.

De Bomenwijk, in de wijk Vrijenban, is na de Tweede Wereldoorlog ontworpen als een op zichzelf staande buurt, die door veel bewoners wordt ervaren als een prettige plek om te wonen. Omdat in die tijd van wederopbouw een snelle bouwproductie was vereist, kreeg de kwaliteit van de woningen minder aandacht. De (bouw)technische gebreken werden steeds meer zichtbaar. Daarnaast voldeden woningen niet meer aan de huidige maatstaven voor wooncomfort, geluidsisolatie, duurzaamheid en ruimtegebruik. Ook het leefklimaat in de buurt kwam steeds meer onder druk te staan. Na ruim vijftig jaar was de Bomenwijk toe aan vernieuwing. Volgens wethouder De Prez geeft de totale vernieuwing een positieve impuls aan de wijk; zowel op sociaal als op fysiek vlak.

Koopwoningen gewild
Bedrijfsdirecteur Vestia Delft, Rob van Eijkeren, vertelde de aanwezigen dat het belangrijkste doel is om van de Bomenwijk een fijne wijk om te wonen te maken voor verschillende doelgroepen. "Dit doen we door een variëteit aan woningtypes en een goede mix tussen koop en huur te creëren. Zo is het voor nog meer mensen interessant om in de Bomenwijk te komen wonen". En dat is tot nu toe ook gebleken. De belangstelling voor de 16 herenhuizen was bijzonder groot. "Maar ook de woningen uit de tweede fase (Lindebloesem) zijn gewild. Op elke woning uit dit project staat nu een optie", aldus Van Eijkeren. "Niet opmerkelijk, want waar vind je in Delft nog een ruime, nieuwe eengezinswoning met tuin, op loopafstand van het centrum voor een aantrekkelijke prijs?"

Proosten op nieuwbouw
Na de toespraken werd geproost op de allereerste oplevering van nieuwbouw, die tevens symbool staat voor het begin van de totale vernieuwing van de Bomenwijk. De nieuwe bewoners ontvingen van Vestia Delft een presentje, het boekje `Delftse Bomen', als gebaar van welkom in de Bomenwijk. Saskia Kanters, één van de kopers, is zeer blij met haar nieuwe woning: "Ik kom uit Delft en wilde graag in de stad blijven wonen. Ik zocht een nieuwbouwwoning maar wel in een bestaande wijk en liefst vlakbij het centrum. En dat heb ik allemaal gevonden hier in de Bomenwijk!"

Vernieuwing is coproductie
De vernieuwing van de Bomenwijk is een coproductie tussen Vestia, gemeente Delft en de bewonerswerkgroep (BWG). De gemeente speelde onder andere een rol in de herinrichting van de openbare ruimtes en dacht mee over de planologische kaders. De BWG behartigt de belangen van de bewoners uit de wijk. Met hen zijn diverse afspraken gemaakt over het op peil houden van de leefbaarheid en de terugkeergarantie voor bewoners. Vestia Delft heeft samen met haar vakbedrijf Ceres projecten en Steenhuis Bukman Architecten het voortouw genomen bij het ontwikkelen van de woningtypes en plattegronden. In de vormgeving is veel aandacht besteed aan het behoud van de typische kenmerken van de wijk zoals de jaren 50-look, de zadeldaken en de strakke witte baksteen.

*

*

*

Trefwoorden die gekoppeld zijn aan dit artikel

Koopwoningen eengezinswoning Geothermie vernieuwing

Over Vestia
Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 80.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult.