Gemeente Gaasterlân-Sleat


Fryslân Hartveilig van start

http://www.fryslanhartveilig.nl/Welkom.html

Afgelopen jaar werd de vraag naar goede alarmering en coördinatie van burgerhulpverlening op het gebied van reanimaties in Fryslân steeds sterker. Om dit in goede banen te leiden is destijds een projectgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van ambulance, meldkamer, ziekenhuis en politie opgericht. De doelstelling van de projectgroep is: de gehele provincie Fryslân wordt gestimuleerd in de aanschaf van Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) en het trainen van vrijwilligers in Basic Life Support (hartmassage en mond-op-mond beademing) en AED-gebruik zodat ze in staat zijn om in het geval van een hartstilstand de basale reanimatie te starten en waar mogelijk snel en adequaat een AED in te zetten. Daarnaast wordt er gestreefd naar een alarmeringssysteem waardoor vrijwilligers snel kunnen worden bereikt en ingezet.

Samenwerking ziekenhuis, gemeenten en dorpsbelangen Met medewerking van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is het gelukt om in de zuidwesthoek van de provincie een grote groep vrijwilligers op te leiden en te registreren. Daarnaast is er een goede dekking van AED's gerealiseerd. Deze vrijwilligers zijn uitgebreid ingelicht over het project en zijn klaar om te starten!

Burgernet-AED
Voor de alarmering van de vrijwilligers in geval van een reanimatie zal gebruik worden gemaakt van Burgernet, een systeem dat door de politie al veelvuldig gebruikt is en daar zijn nut heeft bewezen. De alarmering wordt verzorgd door centralisten van de Meldkamer Ambulancezorg. In geval van een reanimatie wordt ingeschat of tijdswinst kan worden behaald als er vrijwilligers worden ingezet, zo ja, dan wordt een Burgernet-alarmering uitgezet. De betrokken vrijwilligers krijgen op hun mobiele telefoon een bericht met het verzoek zich te begeven naar een bepaald adres om daar een reanimatie op te starten. Is er een AED in de buurt, dan moet die meegenomen worden.
Uiteraard worden tegelijkertijd ook ambulance en politie gealarmeerd.

Start 4 april
Maandag 4 april 2011 start de pilot binnen de gemeenten Littenseradiel, Boarnsterhim, Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Súdwest-Fryslân.

Meer informatie?
Voor informatie over het verloop van de pilot:
www.fryslanhartveilig.nl of kijk op onze website onder het kopje AED's.