Inspectie v/h Onderwijs

voldoende onderwijstijd in het voortgezet onderwijs

Steeds vaker voldoende onderwijstijd in het voortgezet onderwijs

4 april 2011

Steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs bieden voldoende onderwijstijd aan. 80 procent hield zich in het schooljaar 2009/2010 aan de wettelijke norm; twee jaar eerder was dat slechts 28 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Hierbij speelt een rol dat de staatssecretaris in 2009 heeft aangekondigd dat scholen nog maar 1.000 in plaats van 1.040 klokuren per jaar hoeven aan te bieden (en 700 uur in het examenjaar). Veel scholen blijken door de aanpassing van de norm beter in staat aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.De wettelijke vereisten rond de onderwijstijd zijn ook op een ander punt aangepast. Het onderwijs moet vanaf het schooljaar 2012/2013 door een inspirerend en uitdagend karakter bijdragen aan een zinvolle invulling van de totale studielast van leerlingen. Over de vraag wat inspirerende en uitdagende onderwijsactiviteiten zijn, dient op school een horizontale dialoog te worden gestart tussen de school en de ouders en leerlingen.

De inspectie is nagegaan hoe het er nu voorstaat met deze horizontale dialoog. Een kwart van de onderzochte scholen geeft aan dat er een vorm van horizontale dialoog heeft plaatsgevonden. Met betrekking tot deze kwalitatieve eis moet het overgrote deel van de scholen nog een flinke slag slaan.