UMC Utrecht


Milder beloop COPD door simpel actieplan

In periodes van acute verergering van symptomen hebben patiënten met chronische bronchitis en longemfyseem (COPD) veel baat bij een eenvoudig overzicht van actiemaatregelen. Dat stelt onderzoeker Jaap Trappenburg die deze week promoveert aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek bij patiënten met COPD.

Zijn onderzoek richtte zich op het ontwikkelen en evalueren van instrumenten om vroegtijdig acute verergeringen te detecteren en te behandelen. Een eenvoudig actieplan op basis van stoplichtkleuren helpt patiënten om zo'n `opvlamming' tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen zoals het ophogen van medicatie of het contacteren van een arts. In een groot experiment waren patiënten die een actieplan ontvingen niet alleen minder ziek, maar ook gemiddeld drie dagen sneller hersteld.

`Opvlammingen'
Een belangrijk kenmerk van COPD zijn tijdelijke periodes van acute verergering in symptomen. Deze ziekteperiodes hebben veel impact op de kwaliteit van leven van COPD patiënten en leiden daarnaast tot hoge zorgkosten, met name door ziekenhuisopnames. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van deze episodes heeft een gunstig effect op het herstel en het eventueel voorkomen van een ziekenhuisopname. Dit onderzoek toont aan dat patiënten met enige hulp zelf in staat zijn om hun ziekte te monitoren en adequaat te reageren op veranderingen in hun gezondheidstoestand.

COPD
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, een ziekte waar in Nederland ieder jaar zo'n 6500 patiënten aan sterven. De ziekte wordt voornamelijk veroorzaakt door roken met als gevolg een alsmaar toenemende vernauwing van de luchtwegen. maandag 4 april 2011