Gemeente Zoetermeer

Grote controleacties op de RandstadRail

Op vrijdag 1 april hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie op en rond vijf haltes van de RandstadRail in Zoetermeer. Met deze integrale samenwerking willen zij de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten.
De actie duurde van 18.00 tot 24.00 uur en is onderdeel van een reeks grootscheepse acties, die dit jaar op onverwachte momenten plaatsvinden. Hans Haring (wethouder Verkeer en Vervoer) gaf het startsein van de controleactie in het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis.

Na afloop maakte Politie Haaglanden de resultaten bekend. In totoaal zijn er 139 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 101 voor zwartrijden. Verder waren 38 medewerkers van de HTM, politie Haaglanden, team Handhaving en twee teams van WAS op de been tijdens deze handhavingsactie. Raadslid Mark Rossier (VVD) woonde de actie gedeeltelijk bij.

Zero tolerance
De actie vond plaats op en rond de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jeugd en jongeren veel overlast zoals vernielingen, geluidsoverlast en het lastig vallen van passagiers. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten.

Omdat de problematiek zich niet beperkt tot de haltes surveilleerden team Handhaving en leden van Wijk- en Agent Samen (WAS) op deze avond in de aangrenzende wijken extra. Het team handhaving verwijderde verkeerd gestalde fietsen rondom de stations. Eigenaren kunnen hun fiets traceren via www.fietsdepothaaglanden.nl.

Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.