Wetterskip Fryslân

Leeuwarden

Wubbo Ockels opent Demosite Leeuwarden

maandag, 4 april 2011
Professor Wubbo Ockels heeft vrijdag 1 april jl. de officiële openingshandeling verricht voor de Demosite op de rioolwaterzuivering Leeuwarden. Na een vurig betoog over zijn initiatief Happy Energie en het belang van onderzoek op het gebied van innovatie en duurzaamheid, opende Ockels met behulp van een theateract de Demosite.

Voorafgaand aan de opening organiseerde Wetterskip Fryslân `s ochtends een minisymposium voor bijna 90 genodigden. Er werd gesproken over diverse onderzoeken, waaronder die op de Demosite: zeef- en biotraponderzoek door Brightwork en onderzoek naar algengroei op effluent door Toptechnologie Instituut Wetsus. Daarnaast vertelde ir. Johan Tiescheffer (Sustec) iets over slibbehandeling. Roel de Jong, loco-dijkgraaf en dagelijks bestuurslid van Wetterskip Fryslân verzorgde de afsluiting.

Het middagprogramma begon met toespraken van managing director Water Alliance Hein Molenkamp, executive board Wetsus Cees Buisman en dagelijks bestuurslid Wetterskip Fryslân Wietze de Haan.

Innovatief en duurzaam

Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met Toptechnologie Instituut Wetsus de rwzi Leeuwarden geschikt gemaakt als Demosite voor afvalwaterzuiveringstechnologie. Met de Demosite bevordert het waterschap de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterzuiveringstechnieken. Op de Demosite Leeuwarden kan een idee uitmonden in een succesvolle en winstgevende technologie. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparing en/of een betere werking van de rwzi's.