Gemeente Rotterdam

gratis les voor laaggeletterden

30 maart 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

`Sorry, ik ben mijn bril vergeten.' of: `Die formulieren vul ik thuis wel in.'
Gratis les voor laaggeletterden

De taalcursus Brutaal, om beter te leren spreken en begrijpen, duurt zeven weken.

Mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, verzinnen vaak uitvluchten om niet te hoeven lezen en schrijven. Om deze zogenoemde 'laaggeletterden' te helpen, start binnenkort de taalcursus `Lees en Schrijf'.

In Nederland wonen ongeveer anderhalf miljoen volwassenen, die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Leeftijd, afkomst en geslacht spelen hierbij geen rol: laaggeletterdheid komt in alle lagen van de bevolking voor. De gemeente Rotterdam biedt deze inwoners nu de mogelijkheid om gratis beter te leren lezen en schrijven. Na het volgen van de cursus kunnen deelnemers formulieren invullen, de post of bijvoorbeeld de bijsluiter van medicijnen lezen én met de computer omgaan.

De deelgemeente Hoogvliet werkt voor de cursus samen met taal -en participatiebureau Alsare. In de Stadswinkel kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie. Op een aparte tafel in de ontvangstruimte zijn flyers en inschrijfformulieren te vinden en op donderdagen van 10.00 tot 11.00 uur is er een medewerker van Alsare aanwezig.

Praktische informatie
De taalcursus Brutaal, om beter te leren spreken en begrijpen, duurt zeven weken. De cursus Start met Taal, gericht op lezen en schrijven, is afhankelijk van het niveau. Deze cursus kan zes weken tot een jaar duren. De lessen zijn in groepsverband en vinden plaats in Rotterdam-Zuid. Bij tenminste vijftien aanmeldingen start er een groep in Hoogvliet. De cursus is gratis en reiskosten worden vergoed in de vorm van een RET-maandabonnement. Kinderopvang wordt door de gemeente Rotterdam geregeld. Hiervoor wordt wel een eigen inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd.

Aanmelden
Aanmelden kan via het inschrijfformulier, dat ingeleverd kan worden bij VraagWijzer in de Stadswinkel. Na inschrijving wordt door het Centraal Inburgeringsloket (CIL) getoetst of het gaat om een bewoner van de gemeente Rotterdam, met of zonder verblijfsvergunning of werkvergunning. Vervolgens vindt er een intake plaats. Daarna krijgt de deelnemer een toets om een niveau te bepalen.

Aanvullende informatie

Meer informatie:
Vraagwijzer in de Stadswinkel: (010) 472 66 66
Alsare: (010) 432 49 11