ProRail

Persbericht


01-04-2011

Gorinchem: ProRail biedt oplossing aan gehandicapten

ProRail heeft vandaag een brief gestuurd aan gehandicapten in de omgeving van Gorinchem. Zij konden door verbeteringen en verbouwingen aan de MerwedeLingeLijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen niet meer spoor 2 van Gorinchem bereiken met de rolstoel.

Door de verbouwingen aan de MerwedeLingelijn wordt deze een steeds belangrijkere ontsluiting van de regio en een hoogwaardige verbinding met de Randstad. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de toegankelijkheid. ProRail komt nu met een tijdelijke oplossing.

Hieronder ziet u de brief zoals deze is verstuurd ondermeer aan de Stichting Gorinchems Platform voor gehandicapten.Â

Geachte heer/mevrouw,

Zoals u zult weten, is ProRail in samenwerking met de gemeenten, provincie Zuid-Holland en Arriva bezig met de ingrijpende uitbreiding en verbetering van spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. De MerwedeLingelijn wordt op die manier nog meer een belangrijke ontsluiting van de regio en een hoogwaardige verbinding met de Randstad.

De werkzaamheden hebben bij Gorinchem ondermeer geleid tot het vervangen van de dwarsliggers van hout in beton. Dit leidde ertoe dat de metalen plaat die tussen de rails lag, en die door rolstoelgebruikers werd gebruikt voor het oversteken, vervangen moest worden door een andere. Echter, in verband met de huidige veiligheidsregels, mocht deze onbeveiligde overgang niet worden vervangen. Dit leidde ineens tot de vervelende situatie dat dit overpad werd afgesloten. Zodoende konden rolstoelgebruikers niet meer zelfstandig van of naar perron 2 konden komen.

Compensatie voor ongemak

ProRail is bezig met een blijvende oplossing: het aanleggen van liften. De officiële planning is dat deze liften pas in 2013 gebruikt kunnen worden. We zijn bezig om de liften eerder op te leveren. Tot die tijd komen wij met een oplossing: u krijgt uw reiskosten op de MerwedeLingelijn volledig vergoed. U krijgt dus meer vergoed dan in de situatie van het metalen overpad. Wij willen u daarmee compenseren voor het ongemak.

Dit geldt voor onderstaande situaties:

Taxivervoer:

* Stapte u normaal gesproken op perron 2 in Gorinchem in, om richting Geldermalsen te reizen? Dan krijgt u de taxirit van uw huisadres naar het eerstvolgende station, Arkel, geheel vergoed.
* Reist u vanuit Dordrecht, Sliedrecht of Hardinxveld-Giessendam, en zou u normaal gesproken aankomen op perron 2 in Gorinchem? Dan kunt u al in Hardinxveld-Giessendam uitstappen. Vanaf dat station krijgt u de taxirit naar Gorinchem vergoed.

Wat moet u doen als u vanuit huis wilt vertrekken?

Dan belt u met Taxi Haars, 0183-632610. U vertelt de medewerker van het taxibedrijf dat u gebruik wilt maken van bovenstaand aanbod. Een taxi wordt voor u geregeld.

Wat moet u doen als u al in de trein zit?

Dan kan de conducteur contact voor u opnemen met het taxibedrijf. De taxi komt dan naar het door u aangegeven station.

Verder of terugreizen met de trein:

* Als u geen gebruik wilt maken van het taxivervoer, kunt u ervoor kiezen om, komende vanuit Dordrecht, Sliedrecht of Hardinxveld-Giessendam, één station verder te reizen, naar Arkel. Op dat station neemt u dan de trein terug naar Gorinchem. U komt dan aan op perron 1, en kunt vanaf dit perron het station verlaten. Deze reis wordt dan geheel vergoed.

* Bovenstaande geldt ook, als u normaal gesproken op station Gorinchem zou instappen om richting Geldermalsen te reizen. U kunt ervoor kiezen om één station in de richting van Dordrecht te reizen, naar Hardinxveld-Giessendam. Op dat station neemt u dan de trein terug, richting Geldermalsen.

Wat moet u doen?

U hoeft voor deze reis op de MerwedeLingelijn geen kaartje te kopen. De conducteur komt naar u toe. U vertelt hem dat u gebruik wilt maken van bovenstaand aanbod. Hij of zij registreert dan uw treinreis.

Naast dit aanbod werkt ProRail ook aan een andere tijdelijke oplossing voor het probleem rond de toegang tot perron 2. Zodra daar meer nieuws over is, zal ProRail dit breed worden gecommuniceerd, onder meer via www.arriva.nl of www.merwedelingelijn.nl.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.gorinchemprorailbiedtoplossinga angehandicapten&category=Regionaal]