Politie Rotterdam Rijnmond

Engelsman schuldig aan moord vrouw Westersingel 1990; onderzoek wordt voortgezet

Feijenoord-Ridderster Korps / overig Noord Oost Rotterdam-Centrum Rotterdam-West RRD Waterweg-Noord Zeehavenpolitie Zuid

Datum publicatie: 04-04-2011 15:02

De 54-jarige Engelsman die de afgelopen weken in Londen terechtstond voor de moorden op twee vrouwen die in 1990 en 2001 dood werden gevonden in Rotterdam en Londen, is maandag 4 april door de jury schuldig bevonden. Het is nog niet bekend wanneer de rechter de straf uitspreekt, mogelijk is die later maandag. Het proces begon op woensdag 2 maart in de Londense rechtbank The Old Bailey.

De schuldigverklaring is het eerste resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Engelse Metropolitan Police en het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond, onder leiding van de officier die speciaal belast is met cold cases. Maar het onderzoek zal de komende tijd worden voortgezet, aangezien het goed mogelijk is dat de man bij nog meer misdrijven betrokken is.

De man ontkende tijdens de behandeling van de zaak iets te maken te hebben met de dood van de twee vrouwen. Wel erkende hij een relatie te hebben gehad met Melissa Halstead, de vrouw die in 1990 in de Rotterdamse Westersingel werd gevonden, ontdaan van hoofd en handen en verpakt in een plunjezak. Pas in 2008 kon de vrouw definitief worden geïdentificeerd. Toen bleken ook de opmerkelijke overeenkomsten met de dode Paula Fields die in 2001 in het Britse Regent's kanaal werd gevonden. Ook van deze vrouw ontbraken hoofd en handen.

Een door de Europese Unie gesubsidieerd Joint Investigation Team (JIT), het eerste JIT dat zich bezighield met een moordonderzoek, leidde in 2010 tot de aanhouding van de man in een Britse gevangenis, waar hij een straf uitzat voor onder andere een poging tot moord op weer een andere vriendin.

Tijdens de behandeling van de zaak in The Old Bailey bleek onder andere uit getuigenverklaringen dat de verdachte mogelijk bij meer zaken betrokken is. De Engelse politie vroeg na de uitspraak op maandag informatie over drie onbekende vrouwen van wie wel bekend is dat zij de man kenden.

Het Nederlandse onderzoeksteam van het JIT wil vooral veel meer weten over de Engelsman: waar en wanneer hij in Nederland woonde, werkte of op doorreis was, en wie hem toen kende. Mogelijk kwam hij al in 1986 voor het eerst in Nederland. Tot ver in de jaren negentig kan de man in Nederland geweest zijn, aangezien hij veel op het Europese vasteland werkte als onder andere timmerman. Er zijn aanwijzingen dat hij ook onder andere namen via uitzendbureaus in Nederland en andere Europese landen heeft gewerkt.

Noot voor de redactie (