Artsen zonder Grenzen

Evacuatie Artsen zonder Grenzen 71 Libische gewonden per boot vanuit Misrata

04-04-2011

Vanochtend is een Artsen zonder Grenzen boot met 71 gewonden aangekomen in de havenstad Sfax, in Tunesië. De boot haalde gisteren de gewonden op in Misrata, Libië. Aan boord bevonden zich een medisch team van Artsen zonder Grenzen, bestaand uit 7 artsen, 3 verpleegkundigen en 1 psycholoog, en 7 Tunesische medische medewerkers die zich als vrijwilliger voor de evacuatieactie hadden aangeboden. De gewonden, die allen dringend medische zorg nodig hebben, zijn inmiddels naar een tiental verschillende ziekenhuizen overgebracht.

Intensieve medische zorg op de boot

'We slaagden er op zondagmiddag 3 april in om in Misrata aan te leggen, ondanks de hevige gevechten in de stad van de afgelopen dagen,' vertelt Helmy Mekaoui, arts van Artsen zonder Grenzen die de evacuatie coördineerde. Libische medische staf uit Misrata wist met gevaar voor eigen leven de gewonden naar de Artsen zonder Grenzen boot te brengen. Onder de evacués bevonden zich 3 mensen in kritieke toestand die beademd moesten worden en 11 mensen met zeer ernstige verwondingen. Veel gewonden hadden buikwonden en open fracturen. Het Artsen zonder Grenzen team verstrekte samen met de Tunesische vrijwilligers intensieve medische zorg aan de gewonden terwijl de boot naar Tunesië voer.

Voorraden voor Misrata

Ook droeg Artsen zonder Grenzen 6 ton aan medische voorraden om spoedeisende hulp te kunnen verlenen over aan het Libyan Health Committee in Misrata, waaronder 300 chirurgische kits (genoeg voor
1.000 operaties), sterilisatiemateriaal en infuusvloeistoffen. Als gevolg van de hevige gevechten stromen de gewonden de ziekenhuizen en klinieken binnen. Het ziekenhuis in Misrata berichtte dat zij zondagochtend gebombardeerd werden. Klinieken zijn overspoeld met ernstig gewonden en raken door hun voorraden heen.

Uitbreiding teams

Vandaag, vroeg in de ochtend, kwam de boot aan in Sfax, in het oosten van Tunesië. Tunesische gezondheidsautoriteiten regelden vervoer van de patiënten naar een tiental ziekenhuizen. Artsen zonder Grenzen zal haar medische noodhulpteams versterken met meer hulpverleners en zal medische voorraden blijven aanvoeren. Ook hopen we nog meer gewonden en zieken te kunnen evacueren. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen om aanhoudende berichten dat vele gewonden geen toegang kunnen krijgen tot medische zorg zonder hun leven nog verder in gevaar te brengen. Artsen zonder Grenzen heeft de evacuatie zonder inmenging van strijdende partijen in het conflict uitgevoerd.

Lees onze eerdere berichtgeving over onze noodhulp in verband met de onrust in Libië