Politie Kennemerland

Onopvallende videosurveillanten: 16 wegmisbruikers aan de kant

NOORD-HOLLAND, 04-04-2011

onopvallende videosurveillanten van de politie hebben tussen 14:30 en 19:00 uur het verkeer op diverse ongevalslocaties Noord-Holland gecontroleerd op hun rijgedrag. Hierbij werden meerdere hardrijders aan de kant gezet én weggebruikers die zichzelf of het overige verkeer in gevaar brachten. Dit gebeurde o.a. op de A9, A22, N205 en de N200.

Op de A9 werd rond 15:00 uur een bestuurder aan de kant gezet die 164 km/uur reed, waar een maximum snelheid geldt van 120 km/uur. Ook een bestuurder die even na 15:00 uur over de vluchtstrook van de A9 reed, werd door de videosurveillanten aan de kant gezet en geconfronteerd met zijn asociale weggedrag; deze bestuurder kreeg direct zijn bekeuring van 280,-- mee.

Op de A22 zagen de videosurveillanten vijf motorrijders in een groepje rijden; zij vielen direct op omdat ze met hoge snelheden reden. Na een meting konden vier van de vijf motorrijders aan de kant worden gezet en zij werden bekeurd voor een snelheidsoverschrijding van 40 km/uur. De motorrijder die niet aan de kant kon worden gezet, heeft alsnog een bekeuring gekregen die hij binnenkort op de deurmat kan verwachten. Rond 16:00 uur trok een automobilist de aandacht van de videosurveillanten, omdat hij gevaarlijk kleefgedrag vertoonde. De bestuurder zat minder dan 3 meter op zijn voorganger bij een snelheid van 115 km/uur. De bestuurder werd aan de kant gezet en bekeurd.

Ook bij wegwerkzaamheden ter hoogte van Heiloo werden twee bestuurders aan de kant gezet omdat zij de snelheid flink overschreden. Op de N205 werden eveneens twee hardrijders door de videosurveillanten aan de kant gezet en bekeurd. Op de N205 werd rond 18:00 uur de aandacht van de videosurveillanten direct getrokken door twee motorrijders, mannen van 29 en 40 jaar uit resp. Haarlem en Zwanenburg. Deze motorrijders stonden voor het verkeerslicht te wachten en een van hen maakte een zgn.'burnout' (rook maken met een slippend achterwiel). De videosurveillanten reden achter deze motorrijders aan en werden niet vrolijk van hun weggedrag. Zij reden met hoge snelheden, een van hen ging op de stepjes staan en reed een stuk met zijn handen los van het stuur, ze negeerden beiden het stopverbod, sorteerden verkeerd voor, negeerden het rode verkeerslicht, haalden van rechts in en een van hen maakte een een zgn. 'wheely'. Beide motorrijders konden door de videosurveillanten veilig aan de kant worden gezet. Zij werden geconfronteerd met hun onveilige weggedrag en tegen beide motorrijders is proces verbaal opgemaakt voor art. 5 van de Wegenverkeerswet. Ook is door de politie een melding gemaakt voor een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG); dit is een cursus die de motorrijders zelf moeten betalen ( 798,00). Volgen zij de cursus niet of niet met goed gevolg, dan zijn zij hun rijbewijs direct kwijt.