Milieudienst Rijnmond

DCMR rukt uit op aardgas

04.04.2011 14:30
DCMR Communicatie

Vandaag starten DCMR medewerkers van de meldkamer de moter van twee duurzame auto's. En het zijn geen Ferrari's. Het gaat om twee Volkswagen Tourans die geleverd zijn met een aardgasinstallatie. De DCMR koos voor deze auto's omdat aardgas relatief milieuvriendelijk en goedkoop is. In combinatie met de speciale transmissie is de CO2-uitstoot slechts 125 gram per kilometer (g/km). Voor benzine is dat gemiddeld 249 g/km. De DCMR heeft al twee hybride auto's. Het wagenpark moet in de komende jaren duurzamer worden.

Waarom aardgas?

De DCMR meldkamer rukt vanaf vandaag op een duurzamere manier uit met de nieuwe auto's op aardgas, voorzien van het energielabel A. Het rijden op aardgas of CNG (Compressed Natural Gas) vermindert namelijk de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden tot vrijwel nihil. Ook is er geen uitstoot van gevaarlijke stoffen zoals PAK's (koolwaterstoffen), butadieen en aldehyde zoals bij diesel, benzine en LPG. De CO2-uitstoot van een auto met versnellingen, van productie tot de uitlaat, is 12% minder dan bij de gemiddelde auto op diesel en 27% minder dan bij de gemiddelde auto op benzine (bron:www.fuelswitch.nl).

Op aardgas rijden

Het aantal auto's op aardgas groeit. De meeste automerken verkopen inmiddels auto's op aardgas. Ook inbouw van een aardgastank in een bestaande auto is mogelijk. En het aantal tankstations voor aardgas groeit. Deze tankstations worden op het gewone aardgasnetwerk aangesloten.

Straks biogas

Wie rijdt op aardgas is klaar voor de overstap op groen gas. Straks tankt de DCMR het biogas, CBG (Compressed BioGas), dat nog schoner is dan aardgas. Het rijden op biogas halveert nog eens de CO2-uitstoot ten opzichte van aardgas.