Nederlandse Tafeltennisbond


SB-international Gerben Last verovert eerste plaats op wereldranglijst 4-4-2011

Paralympisch tafeltennisinternational Gerben Last neemt op de nieuwe wereldranglijst (april) voor het eerst in zijn carrière de eerste plaats in. De positie op de wereldranglijst, die elk kwartaal uitkomt, is onder andere van belang voor de plaatsing van en deelname aan de grote toernooien zoals de Dutch Open die van 13 t/m 15 mei parallel aan de WK Tafeltennis in Ahoy Rotterdam worden gehouden.

Gerben Last mag zich de nieuwe mondiale nummer één noemen in zijn klasse. (FOTO: © NTTB)

Last (klasse 9) is de tweede Nederlander die op dit moment de nummer één positie op de wereldranglijst bezet. Kelly van Zon heeft haar eerste plek op de wereldranglijst in de dames klasse 7 kunnen continuëren. Van Zon werd afgelopen najaar in Zuid-Korea voor het eerst wereldkampioene in het enkelspel en won in 2008 brons bij de Paralympische Spelen.

Op de ITTF wereldranglijst veranderde voor Olympische sporters veranderde er weinig. Li Jiao is nog altijd dertiende en Li Jie steeg één plaats en is nu 22ste. Beide Oranjedames staan daarmee ruim binnen de limieten van zowel de ITTF als NOC*NSF voor rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De Nederlandse dames nemen op de rangschikking voor landenteams de vijfde plaats in en zijn daarmee het hoogstgenoteerde niet-Aziatische land.

NTTB/JL/HH