Consumentenbond

Laatjeniethacken op de webquiz


* 4 april 2011 02:00

Om echt veilig te internetten hebben consumenten meer kennis nodig. Daarom nodigt de bond deelnemers uit voor de privacyquiz laatjeniethacken.nl. De bond startte in 2010 de campagne veilig internet: laatjeniethacken.nl. Op de campagnewebsite zijn diverse quizzen ingezet over webwinkelen, phishing herkennen en veilig internetten waar consumenten zelf hun internetkennis kunnen testen.

Uit de zelftest `webwinkel' van 1777 deelnemers blijkt dat ruim 40% denkt dat webwinkels die bovenaan de zoekresultaten verschijnen ook het betrouwbaarst zijn. Maar liefst een kleine 70% denkt onterecht dat webwinkelen vanuit een internetcafé veilig is. Ook blijkt de kennis van consumenten niet up to date. Uit de Veilig Internet Quiz met algemene vragen blijkt dat 72% van de 6026 deelnemers denkt dat macrovirussen een actuele bedreiging vormen, terwijl dat niet het geval is.

Privacy quiz

Laatjeniethacken.nl is er om consumenten te helpen zich op het internet beter te beschermen. Op de site wordt een gratis computerscan aangeboden die de pc onderzoekt op lekke software. Er zijn praktische `tips en toepassingen' van experts te vinden en ook kunnen consumenten zelf praktijkervaringen uitwisselen.