Gemeente 's-Hertogenbosch

04-04-2011
Wmo-monitor 2010: waar staan we op dit moment?

In 2007 is het beleidsplan `Meedoen en erbij horen' vastgesteld. Daarin staan onze ambities en meetbare doelstellingen voor 2010. Ze richten zich op leefbaarheid, zorg, wonen, participatie en preventief jeugdbeleid.

Wat willen we bereiken?
Onze ambitie is `Meedoen en erbij horen'. Daarmee willen we bereiken dat iedereen zijn talenten kan benutten, zelfredzaam is, actief aan de samenleving meedoet en aandacht heeft voor elkaar en zijn omgeving. Mensen moeten prettig kunnen samenleven en terug kunnen vallen op een goed sociaal netwerk. Ook willen we dat onze inwoners zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren. Daarvoor is het nodig dat mensen grip hebben op hun problemen. Als hulp vanuit hun eigen woonomgeving niet meer toereikend is, krijgen ze ondersteuning.

Eindmeting eerste vierjarige beleidsperiode Wmo De Wmo-monitor 2010 schetst de situatie van 2010 op alle gebieden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hebben we onze doelstellingen behaald of (nog) niet? Er wordt een vergelijking gemaakt met de situatie in 2006/2007.

Wat gaat er goed?
Op veel terreinen van de Wmo boekten we goede resultaten. Gebruikers van de verschillende ondersteunende diensten zijn over het algemeen tevreden over deze diensten. Het Wmo-loket in het Stadskantoor speelt een belangrijke rol in het verstrekken van informatie, advies en ondersteuning aan inwoners. Net als bijvoorbeeld Divers, Galant en het Steunpunt Informele Zorg.
Ook het particuliere initiatief en de talrijke kleinere organisaties die inwoners ondersteunen mogen hierbij niet vergeten worden. Een relatief hoog aantal vrijwilligers in onze stad zet zich in op vele fronten.

Aandachtspunten
Er zijn ook zaken die extra aandacht vragen. De monitor laat een dalende zelfredzaamheid onder mensen met een beperking zien. We hebben te maken met de gevolgen van de economische crisis. Door bezuinigingen moeten we nog kritischer kijken naar ons stelsel van ondersteunende voorzieningen.

In de toekomst
In de monitor worden aan de bevindingen geen conclusies verbonden. De behaalde resultaten en de ervaringen, zijn input bij het ontwikkelen van het nieuwe beleidsplan voor de periode 2011-2014.


* Lees de Wmo-monitor 2010

Zie het origineel