Landelijke Studenten Vakbond


WETSVOORSTEL LANGSTUDEERDERS ONRECHTMATIG

Juridisch Advies: "Wetsvoorstel langstudeerders onrechtmatig"

Bij invoering staat gedaagd

Utrecht 4 april 2010 - Studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben advocatenkantoor Stibbe gevraagd juridisch advies uit te brengen over het wetsvoorstel langstudeerders. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat studenten die langer dan één jaar uitlopen tijdens de studie, hun collegegelden verhoogd zien worden met EUR 3000. Hierdoor heeft een student alleen al aan jaarlijks collegegeld EUR 4700 aan kosten. Uit het ingewonnen advies blijkt nu dat het wetsvoorstel op meerdere gronden onrechtmatig is.

Het voorstel belemmert o.a. de toegankelijkheid van het onderwijs. Als gevolg hiervan voldoet het wetsvoorstel niet aan het recht op onderwijs. Tevens heeft de Nederlandse regering middels de ratificatie van een internationaal verdrag zich verbonden aan de geleidelijke invoering van kosteloze hoger onderwijs voor een ieder. Dit voorstel staat hier haaks op.

Ontbreken overgangsregeling

Volgens de planning gaat het wetsvoorstel in per september 2011. Dit geldt ook voor studenten die momenteel al studievertraging hebben opgelopen. De wet treedt dan in werking met terugwerkende kracht. Hierdoor zijn studenten niet meer in staat hun studietempo bij te sturen en is het niet meer mogelijk aan de collegegeldverhoging te ontkomen. Dit schaadt het rechtszekerheidsbeginsel op eenzelfde manier als bij de Harmonisatiewet. Deze werd mede teruggetrokken omdat dat deze in strijd was met het rechtszekerheidsbeginsel. Door geen rekening te houden met de verschillen tussen deeltijd en voltijd opleiding alsmede de duur en zwaarte in opleidingen is het wetsvoorstel tevens in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Parlement

Er is vertrouwen dat het Parlement zijn sleutelrol ziet en op zich neemt. Het Parlement heeft mede als taak wetten te toetsen op de grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat en de naleving van internationale verdragen. Daarbij dient het te voorkomen dat onrechtmatige wetgeving in werking treedt. Uit het juridisch advies blijkt duidelijk dat het voorstel deze op meerdere gronden schendt.

Vervolgstappen

Voor het ISO, de LKvV en de LSVb heeft het advies eerder geuite bezwaren op de langstudeerderswet juridisch onderbouwd. Inmiddels is het advies opgestuurd naar de fracties in de Tweede Kamer zodat zij dit mee kunnen nemen in hun politieke afwegingen. Mocht onverhoopt het wetsvoorstel toch worden aangenomen dan is een gang naar de rechter de volgende stap.